A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 13-Nov-2006 02:49 Email | Share | Bookmark

Actually sepanjang 2 hari cuti, sibuk nak menyiapkan biskut tempahan sempena open house pada hari khamis nanti......since selasa ngan rabu nak kena siap2kan kek, so prepare biskut dulu siap-siap.....takut nanti kelam kabut pulak....buat cuma 2 jenis biskut sahaja.....then malam tu bersengkang mata lak jahit skirting yg kawan tempah......adus.....penat sih...ni gara2 bertangguh punya pasal..... dah siap jahit kain tu, tinggal nak buat ropol ajer....elok2 potong, rupanya kain x cukup lak.....la.....dia org beli kain sikit sangat.....bila ukur2 ropol tu mmg x cukup lak.....kena pulak mesin zig zag buat hal, apa lagi hentam pakai penebuk kerawang jer tepi2 tu bagi panas, supaya kain x berbulu... (nasib baik ler kawan tu kata ok...)

Sweet Orange Cookies


Quote:
250 gm mentega
180 gm gula castor
2 biji kuning telur
450 gm tepung gandum
60 gm tepung kastard
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar orange paste

Hiasan
Manik
White Chocolate
Dark Chocolate

CARA

Putar mentega dan gula hingga lembut. Masukkan telur, putar lagi dan masukkan pes oren. Campurkan tepung dan jadikan doh. Gelek dan terap dengan acuan yang disukai. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 160'c.


Coconut Crunchy Cookies


Quote:
300 gm tepung gandum
50 gm tepung kentang
60 gm tepung sagu
50 gm tepung jagung
80 gm serbuk hazelnut
40 gm kelapa kering
200 gm mentega
100 gm shortening/crisco
140 gm gula halus

Hiasan
2 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning
3 sudu besar susu segar (telur + susu + pewarna dicampur biar sebati)
Hirisan badam

Cara

Putar mentega + shortening/crisco + gula hingga kembang. Masukkan semua tepung dan gaul rata hingga jadi doh. Gelek adunan dan gunakan penggelek bergerigi, digelek secara bersilang, terap, letakkan badam utk hiasan dan sapukan telur. Bakar selama 160'c selama 20 minit.


Quote:
ida >> ni dah tepek dah resipi tu....
hafiza >> ooo...nak dtg jalan2 perlis ker???? Jgn lupa pm nanti kalau nak datang ye.....mana tau, ada rezeki, boleh kita kenal2....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net