A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 30-Oct-2006 02:18 Email | Share | Bookmark

Hari ni sudah masuk hari ke 7 kita semua berhari raya.....seronok tak raya????? Tahun ni mmg raya sakan.....mana yg sempat semua ronda2......rumah adik beradik yg setahun sekali ku jengah.....masa ni ler nak jumpa......cuma dengan adik yg ada kat Sepang x sempat nak jumpa.....kena bertugas pulak dia di pagi raya tu......x pe ler....tahun depan, InsyaAllah dia balik.....harap2 dpt ler aku balik tahun depan nanti......yg lawaknya, tukang buat biskut, x de pulak biskut yg dpt bawak balik.....bila dah pas kat MIL, kat rumah mak x de apa2....so terpaksa ler buat masa balik kampung......sesetengah tu beli.....biasa ler.....kes terpaksa.....

Anak2 di pagi raya.....


Ini anak sedara yg sibuk dok tayang muka depan camera.....


Ini ler hidangan di pagi raya......nasi dagang, lontong ngan lemang.....x sempat masuk dlm kamera......segan lak nak snap.....



Quote:
SATE AYAM
By Noor Masri

Bahan-bahan satay:

1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar:

3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuatnya:

Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.




This cake kiranya testing dr K Liza....walaupun K Liza kata kek ni simple, tp kek ni rasanya lebih kurang jer ngan kek yang pakai telur yang belas belas biji tu.....so kek ni is a must try utk sapa2 yang sukakan kek lapis.....mmg sedap.....even masa buat tu pun, elok2 masak jer, lepas sorang-sorang masuk dapur potong-potong kek tu....by first day raya jer kek tu dah selamat ditelan..... Don't mind ler rupa kek yang x berapa lawa....sebab kelengkapan dia x cukup.....so main boh jer adunan....x tekan2 langsung....pastu x biasa pulak ngan oven kat rumah mak, so kejap gelap, kejap cerah......ye ler.....dah bnyk sangat nak buat masa yang sama, sampai terlupa lak dok bakar kek tu......last2 rasa letih, terus tuang jer yang hujung2 tu.....tp rasa....tetap wallllaaa.....

Quote:
KEK LAPIS SARAWAK By Hanieliza

Bahan A [Dipukul kembang dan ringan]
250 gm susu pekat
250 gm butter

Bahan B
6 biji telurSEJUK gred A [kalau gred B..gunakan 7 biji]
1 cawan gula hanlus
2 cawan tepung Naik Sendiri
1 s/k Vanilla
1 s/k ovallate

Bahan C
Kurma/asam flake/prune/kismis/coklat chips

Cara
1. Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan gebus /ringan..
2. Masukkan bahan A, ovallate dan esen vanilla. Kacau rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
4. Panaskan oven api atas [suhu 170'C]
5. Masukkan 2 sudu besar adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
6. Bakar sehingga masak [10 minit]
7. Lapiskan dengan apa2 pilihan bahan C.
8. Ulangkan step sehingga adunan habis.


Quote:
ida >> sama kaler ke baju kita ida??? ni mesti cun melecun di pagi raya ni.....hehehe...selamat hari raya ya....
zaza_97 >> mama ngan papa dia x fotogenic...tu pasal x leh masuk dlm barisan...
anis >> kek mana tu anis?? kek gulung ker kek zebra tu???? Nanti nina check balik ya.....skrg ni nina baru nak kemaskini mana yg terlupa letak resipi tu.....then nak kemaskini fp sikit....anis selalu2 ler jenguk ya...
zaizainal >> ya ke??? kebetulan kan....besekut tu pun bukan nina yang buat....tp selalu resipi2 k liza mmg sedap....tp nina x sempat nak cuba....bnyk sangat dlm list nak cuba ni......sampai x tahu nak start mana dulu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net