A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 20-Oct-2006 07:59 Email | Share | Bookmark

Baru semalam tutup buku buat kuih raya......kesudahannya... tinggal 1 balang utk MIL....kat mak kat kampung lak dah x de....sian lak......x pe le...balik nanti buat kat sana....so yang balance bagi kat MIL jer.....order datang bertimpa2....rasa cam nak demam aje.....ada yg main tibai jer order.....asal ada kuih.....last2 kuih2 sendiri melayang.....

Rasa betul2 tidak larat......balik tengahari tadi landing betul2.....ZZZZZZZZZZZZZZZ

Ini ler projek terakhir malam tadi.....yg sebelum ni mmg x sempat nak snap.....terlalu busy.....

JEJARI OATS



250g butter
4 oz castor sugar
2 cawan rolled oats - dikisar halus
2 sudu makan serbuk koko
2 cawan tepung kek

Campurkan kesemua bahan dan bentukkan.....(nina pakai mesin falcon @ boleh gak guna acuan maruku - nina cantum dua, then potong kecik), gelek shape fingers, bake, gelek dgn icing sugar+susu tepung.

BISKUT SARANG SEMUT (K Hanieliza)



BISKUT JEM



KEK BUAH


SWISS ROLL


Quote:
Swiss Roll by Shida

6 biji telur
4 biji kuning telur
190gm gula castor
1sk serbuk penaik
1 sudu besar ovalette
30gm air
100gm tepung
60gm tepung jagung
60gm mentega cair
1sk vanilla

sedikit jem atau cream untuk inti

caranya:

1. Campurkan semua bahan kecuali mentega cair ke dalam mangkuk pembancuh.
2. Putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga kembang & kental
3. Kaup balikkan mentega cair ke dalam adunan sehingga rata
4. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar hingga masak dengan suhu 190C

Tips:

1. Biasanya untuk bakar swiss roll, kita memerlukan loyang yang lebar & agak besar. Jangan bakar terlalu lama. Kek ni kena masak cepat. Gunakan api yang agak kuat dalam 180 darjah celcius. Agak-agak dalam 10-15 minit sahaja.
2. Kalau nak buat perasa koko, kurangkan 20gm tepung dan tambahkan 20gm serbuk koko.

Tambahan dari Nina :

1. Nina gunakan acuan 14 x 14 cm
2. Adunan mesti benar2 kental - bila angkat x jatuh....
3. Satu lagi tip, yg nina buat - lepas jer kek masak, keluarkan dari acuan - gulung kek terlebih dahulu sebelum disapu buttercream, then baru bukak gulungan, baru disapu krim....gulung semula, insyaAllah kek x akan patah, elok jer gulungan dia nanti....
4. Jgn lupa, hanya kaup balikkan mentega cair dlm adunan, jgn kacau....supaya kek tetap kembang elok


Semua ni projek terakhir malam tadi.....jejari oats yang plan buat utk makan sendiri, akhirnya jadi hak orang lain gak....nak wak camne....rezeki gak tu.... dan untuk pertama kalinya sangat susah hati masa buat swiss roll.....baru ku tahu oven rupanya x leh set api atas bawah.....sudahnya terpaksa bakar atas dulu, then baru bawah.....takes about 20 minutes......nasib baik, keknya sangat cantik.....dan menggulungnya paling mudah compare yang pernah buat sebelum ni.....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net