A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 4-Oct-2006 07:08 Email | Share | Bookmark

Sayur Air Kubis
Pai Tee
Minggu ni ayam...ayam....ayam..... sampai x tahu dah nak masak apa....apa pun, menu semalam Kari Ayam Kapitan......



Kari Ayam Kapitan

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6- 7 biji Cili Merah
Sedikit lengkuas
Sedikit Serbuk Kunyit

Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit.

Bahan A
Ayam - dipotong ikut suka
200 ml santan
50 ml susu cair
4 sudu besar air asam limau nipis
Garam, Gula

Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat.

Ni citer pasal Pie Tee pulak.....sampai rumah dah lewat.....punya le kelam kabut kat dapur nak memasak.....nasib baik adunan dah buat awal2 masa balik tengahari tadi.....tapi masa dok buat bakul pie tee, jam dah dekat 6.45..... adus....sudah berpeluh2 dibuatnya....bukan apa....takut x sempat siap....nasib baik buat sikit jer adunan.....tu pun dpt bnyk....tp inti buat sikit...so x bnyk le pie tee tu...ini ler version pie tee kelam kabut.... untuk inti tu pakai apa yang ada kat dapur jer......jadi ler....



Pai Tee

100 gm tepung beras
25 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
1 biji telur
Sedikit serbuk penaik (baking powder)
Air – mengikut kadar kepekatan (x pekat, x cair)

Adunkan semua bahan2 di atas dan biarkan selama 30 minit.

Acuan Pie Tee dicelup ke dalam minyak panas (biar hampir tenggelam). Kemudian celupkan acuan ke dalam adunan. Masukkan ke dalam minyak panas dan goncang2 sedikit supaya adunan keluar dari acuan. Masak hingga kekuningan. Angkat dan toskan.

Inti
Sengkuang – dihiris halus panjang
Lobak Merak – dihiris halus panjang
Daun Bawang – dipotong2
1 biji telur
Isi Udang – dipotong kecil2
Sedikit bawang putih
Minyak untuk menumis

Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan isi udang. Gaul sebentar. Masukkan telur. Kacau cepat supaya telur jadi seperti scrumble egg. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Gaul rata. Angkat. Isikan inti ke dalam acuan pie tee yang telah siap.


Quote:
dR ali >> apa nak buat ya.....anak2 suka makan ayam.....esok2 ler tukar menu lain nanti....buat sementara ni habiskan ler dulu stok ayam yg ada......
ida >> acuan tu k nina beli kat kedai bakeri....rasanya mudah dapat jer kot...
nabia >> lawak le nabia.....apa2 pun semua benda kena ada first trial.....baru tahu jadi ke idak.....cuba nabia...jgn x cuba.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net