A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 10-Jul-2006 01:12 Email | Share | Bookmark
KEK PISANG

 
 
 
Dah banyak hari beli pisang ni....mula2 x tahu nak buat apa....pas tu dok fikir lebih baik buat kek.....bila dah siap, bubuh dlm bekas, suruh anak bagi2 kat jiran2 setaman......hmmm....habis gak kek tu....



Quote:
250 gm butter
1 cawan gula castor
3 biji telur Gred A
6-7 biji Pisang (yg telah ranum) - dikisar
60 ml susu segar
100 ml plain yoghurt
1 3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

Cara

Butter dengan gula diputar hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan pisang yang telah dikisar halus tadi. Masukkan yoghurt dan putar lagi perlahan-lahan. Kaup balikkan tepung, soda dengan baking powder (yg telah diayak bersama terlebih dahulu) dan diselang selikan dengan susu segar tadi. Bakar selama 60 minit pada suhu 180'c atau sehingga masak.


Nina wrote

Quote:
sarah >> tak ada letak dlm tu....pasal resipi asal x suruh boh.....itu ikut kreativiti masing2 ler ye.....
hannan6d >>agaknya butter ngan gula x pukul sampai kembang kot hannan??? nina x sure sangat pasal alhamdulillah resipi tu bila nina buat ok jer....
ainaz_5129 >> sori ler.....lambat jawab....bila dah page belakang ni asik lupa nak belek......k nina rasa kalau kek jatuh lepas masak, selalunya kek belum cukup masak lagi tu tp dah dikeluarkan.....ainaz kena tambah masa dan tolong tengok konsistensi adunan, pasal maybe pisang tu besar @ kecik, so ia mempengaruhi gak resipi.....jgn terlalu cair ya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net