A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Jul-2006 00:40 Email | Share | Bookmark
STRAWBERRY TART

 
 
 
Malam tadi dok beria-ia nak buat tart....bila belek2 kat dapur, takde pulak blueberry filling....hmmm.....nak ganti ngan apa yek....rupa2nya ada strawberry filling kat dalam peti ais...so, bantai je le....janji boleh buat tart.....so start baking pukul dlm 9.30 malam.....x boleh nak start awal, baby demam panas pulak....kena tidurkan dia dulu....kesian baby, sebelum ni batuk ngan selsema, pastu kena sakit mata, elok hilang sakit mata, kena demam selsema ngan batuk balik.....kena pulak kat sini, hujan x tentu masa.....kejap panas terik, kejap hujan lebat mcm nak banjir.....

Bila dah uli2, bnyk jugak adunan dapat.....bila dah bakar separuh, terus isi inti cheese tu, then baru bakar other half....mata dah ngantuk dah....hai....si 'M' dah bertenggek kat bahu ni....utk second round case isi inti bnyk2...dah malas nak berkira2 pulak....tu pasal yg first round, rata je, then masuk second round, gemuk pulak....



Ini resipi asal....

Quote:
Bahan Pastry
250 gm butter
125 gm gula icing
1 biji telur gred A
440 gm tepung - (terpaksa tambah almost 80-100 gm sbb terlampau lembik)

Filling
500 gm cream cheese (resipi asal 250 gm je...)
60 gm butter
120 gm gula castor (asal - 60 gm je)
1 biji telur gred A

Cara

Untuk Pastry - putar butter dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan putar lagi. Kemudian masukkan tepung sehingga adunan dpt dibentuk. Uli doh dan terap dengan acuan bulat (yg lebih kurang sama besar dengan acuan tart - tekan) - kemudian tekan doh dengan garpu - bakar selama 10-12 minit atau 3/4 masak.

Untuk filling - putar cream cheese, butter, gula castor dengan telur hingga sebati. Ketepikan.


Quote:
tinie >>
harleena >> jom pakat2 cuba buat...
malar >> kalau utk saiz petitin yang biasa tu dpt dlm 50-60 biji jugak....quite a lot....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net