A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 30-May-2006 01:01 Email | Share | Bookmark
MUFFIN SUNFLOWER SEED WITH MIXED FRUIT

Semua adunan dicampur
Gaulkan rata adunan tersebut
Isikan dlm muffin paper 3/4 penuh
Sedang dibakar
Muffin yang telah siap dibakar
Tekstur muffin
Dah lama x buat muffin, so semasa bersembang semalam ngan seorang kawan, she asked about muffin.....malam tadi sempat belek2 buku resipi pasal muffin, so terfikir nak baked one.....muffin ada 2 cara memasaknya, satu just campur dan gaul, satu lagi macam buat butter cake, iaitu kena putar mentega ngan gula biar sebati tapi x boleh overdo. Yang masak semalam, a very simple technique, bahan2 pun main campak je.....well, muffin x macam cupcake, so ia a bit berat......dan macam biasa, separuh bawak bekal anak, separuh lagi utk pengasuh baby. Muffin ni x manis, so sapa yang suka manis, tambah le lagi gula....




Bahan A

175 gm tepung high protein
110 gm gula castor
60 gm tepung naik sendiri
110 gm biji bunga matahari
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam

Bahan B
250 ml susu segar
55 gm mentega - dibiarkan pada suhu bilik
1 biji telur
2 sudu makan oat

Untuk hiasan
Sedikit buah buahan campuran kering

Cara Menyediakannya

Campurkan semua bahan A dan gaul rata. Buat lubang di tengah adunan tepung tadi dan tuangkan semua bahan B. Gaul balikkan semua sampai sebati. Panaskan oven pada suhu 180'C. Tuangkan adunan dalam acuan muffin 3/4 penuh dan taburkan buahan campuran tadi. Bakar selama 20-30 minit.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net