A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Feb-2008 03:20 Email | Share | Bookmark

Petang semalam bertungkus lumus menyiapkan meehoon goreng untuk dibahagikan ke tempat anak2 mengaji Quran......kata hubby dia dah lama berniat nak buat makan2 ni.....sbb katanya mama dah sihat......sepanjang 2-3 minggu lepas asik tak sihat jer......so cakap kat hubby, kita masak meehoon ajer le.....tak susah sangat......tapi dlm x susah pun, tak tahu nak masak stail mana......nasib baik kak b pastekan resipi meehoon ni kat kita.......cayaaangg kak b.......resipi dikutip dr blog D......resipi ni sesuai ler bagi kat budak2.....mmg x pedas......

Pukul 3 dah start potong2 ayam, sotong ngan sayur2......banyak ler bagi kita yg x pernah masak bnyk-bnyk......ayam 2 ekor, sotong 2 kilo.......kuali yg tinggal pulak kecik ajer.....alahai....nak masak lagu mana ni.....tepon cik abe.....suruh dia singgah kedai, carikan kuali yg lagi besar......senang boleh masak sekali harung......tunggu punya tunggu lambat lak cik abe balik......memandangkan dah dekat 5.30 petang, kita pun dah siap kisar semua bawang2....so terus ler tumis dulu semua bahan2 tu......alahai.....lamanya nak garing......pukul 6 petang baru cik abe sampai.......terus masuk bahan yang telah digoreng tadi dlm kuali baru........bila letak mee, kena ler dua-dua buat......sbb beratnya nak angkat mee-mee yang 6 bungkus tu......aduhai......lenguh bahu nak menyiapkan......by 7 pm, semuanya selamat disiapkan......lega......alhamdulillah......terus packing2 dlm bekas untuk bahagi2 nanti.......cukup2 kita masak utk 50 orang makan.......10 bekas dah tolak ke tepi utk bahagikan kat rumah pengasuh ngan my best buddy......

Ini kita sertakan resipi.....gambar ada tp nanti kita publish.....sbb lupa bawak kabel.....smlm tak sempat nak upload sbb busy prepare cake ngan cuppies utk esok lak.....sikit jer, x bnyk....tp sbb dah penat, tenet lak slow jer.....so terus malas nak upload.....


Sori ler....gambor x clear....cik abe tengah isi meehoon dlm bekas, segan nak ambik gambor....hehehe...




Quote:
Sewaktu jalan raya ke rumah bakal adik ipar, Bee Hoon Gorengnya menjadi hidangan untuk kami. Ada rasa kelainan sikit pada Bee Hoon Goreng yang dihidangkan, jadi bila D dah merasa D cuba menggorengnya.

Aroma yang membangkitkan Bee Hoon Goreng ini adalah dari udang keringnya. D sediakan Bee Hoon Goreng ini sewaktu tetamu berkunjung kerumah pada Hari Raya yang lepas. Dan Bee Hoon Goreng Style Farah (ambil sempena anak cenonet D yang suka makan) memang digemari tetamu. Ada yang minta resipi. D angkat resipi ini menjadi 5 bintang!... Selamat mencuba.

BEE HOON GORENG STYLE FARAH

Bahan-bahannya
1 bungkus bee hoon
1 batang lobak merah, dihiris halus
1 ikat sawi, dibersihkan
200 gram daging cincang
12 ekor udang, dibersihkan
3 biji telur
½ cawan air
Bawang goreng secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
½ cawan udang kering, dicuci bersih
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara-caranya
1. Bee hoon dicelur dalam air panas sekejap. Angkat dan toskan. Telur digoreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak dan air. Kacau rata.
3. Bila daging telah masak, masukkan udang, garam, serbuk perasa dan sayur sawi. Gaul sebati.
4. Masukkan bawang goreng secukupnya, telur dan bee hoon. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga ia sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk/ cili kicap.

Nota: Rempah mestilah ditumis sehingga ia garing dan naik bau. Bila rempah ditumis dengan betul, aromanya yang akan membangkitkan Bee Hoon Goreng Style Farah ini.


Nina wrote

Quote:
baipower >> mudah jer resipi tu......
aimicollections >>
ida isk >> yg tak sihat mak dia bukan anak dia..... mak dia ni asik tak sihat jer....
prospek team >> hai....thanks.....actually honestly tak tahu pun pasal ada ranking tu......dan tak pernah pun ambik kisah dok ranking ke tak.....bila terbaca kawan paste kat fp baru tahu ada ranking2 tu semua.....pasal gambar tu, menarik gak cadangan sahabat tu ya.....nanti kita jenguk.....thanks again...
nana >> cuba ler nana.....mmg x pedas....sesuai utk budak2...
mummy jam >> betul tu mummy....ada budak x suka kaler2 merah cam pedas jer.....
Ree Wan Bridal Collection >>
zanaz >> 6 paket bihun zanaz......naik lenguh bahu2 jadinya....
Ida Natrah >> cuba ler ida....sedap tak sedap x berani ler nak jamin.....selera masing2 ler kan....





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net