A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 12-Jan-2008 14:56 Email | Share | Bookmark

 


Ini ler kek yang banyak menguji kesabaran sebenarnya......sesungguhnya ini ler kerja amatur yang terpaksa memakan masa berjam2 untuk menyiapkan sebiji kek sahaja.....kalau ler saya ni pro, tentu kerja ni sekejap sahaja......sbb bila tengok kek yang dah siap, rasanya seperti mudah sahaja.....tapi hakikatnya saya mengambil masa hampir 4 jam untuk menyudahkannya.....rasa mcm nak pitam dek kerana terlalu bnyk kesulitan....pertama kerana kek tu terlalu kecil, just bersaiz 8 x 8 in....dan terpaksa memuatkan di atasnya gambar Alice in wonderland ngan mickey mouse termasuk pemandangan2 di dalam gambar asalnya......of course saya x dpt nak mengikut gambar yang disertakan sepenuhnya, kecuali dimuatkan sedikit sesetengahnya sahaja kerana tidak cukup ruang.....kedua kerana customer request nak white chocolate ganache.....this one mmg saya x dpt nak tunaikan......main reason adalah kerana my white ganache x jadi.....ini ler percubaan pertama dan walaupun stepnya sama seperti buat ganache yang biasa saya buat, my white choc ganache bertukar seperti air dan menjadi keruh, tidak putih......maybe my white choc tak sesuai utk ganache tersebut......jadi ganache tu x terlaksana, tp since customer nak white chocolate, so saya melt white choc tu meaning ia jadi 100% white chocolate....dan bila sejuk of course ia jadi keras, bukan cam ganache ler...... nampaknya tak sesuai pulak utk saya melukis di atasnya....so saya putar buttercream, disapukan tipis sahaja di atas dan tepi utk kemudahan melakar di atasnya nanti.....harap my customer fine with that.....



Nina wrote

Quote:
rani >> itu ler dinamakan cabaran rani......kehendak customer mesti diberi keutamaan......dan kita menyahut demi untuk memajukan diri......walau susah camne pun, i wanted to try....
mrahayu >> alahai.....ayu rupanya.....nape x tayang kek2 tu kat forum???.....Cantik2 dah kek tu......pandai ayu....
lynnhassan >> lucky you ler lynn sbb ada gak hubby tolong lukis, hubby akak mmg x masuk campur bab2 kek ni...kek dah siap pun kdg2 dia tak tengok.... ...nak suruh anak pun melukis ntah apa2.....so nak tak nak kena asah2 gak tangan melukis balik.....dah lama ditinggalkan dunia lukisan......sudah keras tanganku.....
zura >> hahaha......takde ler zura......customer akak x bnyk komplen....baik2 ajer......hmmm i wonder apa dia kata pasal kek tu ya......
ida isk >> uit.....takan ler sampai 2 hari 2 malam.........kalu ida sahih kejap jer siap ni.......
mrahayu >> oooo gitu alkisahnya ya.....tak pe....
zuhri >> ala zuhri.....zuhri pun boleh buat......
mamasya >> hehehe....thanks.....nina pun kerastangan gak......
maklang >> uish maklang....jgn dok tabik2 kat nina.....nina bukan pandai pun.....kat kl tu berlambak yg teror....nina ni ciput jer dok kat tapak kaki dia orang jer.....
nabialishad >> hehehe....kalu ramai kaki makan lagi ler syok masak2 kan.....intan mesti boleh buatnya.....
ana >> thanks ana....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net