A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Jan-2008 05:12 Email | Share | Bookmark

 
Semalam buat roti benggali ni, nape nama dia benggali kita tak tahu ler ekk.....itu yg ditulis di dalam buku resipi......sbb nak buat sikit, so terserempak ngan resipi ni.....nampak mudah lak tu.....mmg mudah pun.....pastu rotinya pun mmg gebu betul.....tapi rupa jer x berapa lawa pasal buat time malas......semua nak bantai jer.....hehehe



Quote:
Roti Benggali

Bahan A
350 gm tepung high protein/tepung roti
1 tbs shortening
Secubit garam

Bahan B
220 ml air suam
1 tbs yis segera
2 tbs gula castor

Bahan B dicampur bersama. Bahan A digaul sebentar kemudian masukkan bahan B dan uli hingga ia menjadi doh yg lembut. Perap sebentar hingga ia naik 2x ganda. Kemudian keluarkan dan tumbuk2 doh utk mengeluarkan angin. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan susun di dalam bekas. Biar ia naik 2 x ganda, kemudian baru dibakar sehingga masak.

Ini ler rupa dalam roti benggali.....teksturnya......actually yg nina buat x de ler padat, tp gebu.....pasal masa bakar tu kebetulan lak my oven lampunya rosak, so dok main bukak tutup lak.....sat suhu rendah, sat naik tinggi..... masa tunggu doh naik pun kejap jer......rasanya suhu sekitar ngan yis memainkan peranan penting gak....




Nina wrote

Quote:
Yin Hasni >> roti ni lembut yin....tp of course kena uli betul2 ler.....
baini >> hai baini.....x berpeluang nak pi jumpa baini ari tu....epi belated besday.....akak x rajin pun....malas gak.......hehehe......dah lama x buat roti pun.....
rani >> a'aa....cicah ngan kari, cicah ngan kopi fuuuhh sedap tuu....sebab roti ni roti tawar......hehehe
MaDiHa >> hehehe......jom buat roti....
MamaFami >> apa yg tak tahan mama.....mama lagi teror buat roti.....nina ni ler baru nak godek2 buat roti balik.....hehehe
nini >> ye ler....dulu teringat masa kecik2 kat rumah tok kejor motor roti mamak nak beli roti boh ekskrem.....
ida isk >>
juhashim >> gebu roti tu....kalu uli betul2 mesti gebu nyer....
norz >> alamak.... malunyer my peberet chef dtg menjengah.....tima kasih chef...kita bnyk belajar ngan chef ni....
fifi fad >> ye ler....selamat tinggal kat dia orang nooo....kita pakat buat sendiri jer....
noor >> sama2 kak noor
shiq >> shiq dah cuba ya....rajinnya shiq ni......actually nina perap x de ler lama mana....dlm 1 jam rasanya dah 2x perap.....agaknya sbb rumah nina mmg panas, cepat jer dia naik......
nabialishad >> yup nabia.....roti tu bakar dlm tin loaf tu ler.....just akak x boh tudung dia....so tu pasal membonjol sana sini.....kebetulan lak tin tu kecik......pakat berebut lak roti tu nak kuar......
liza >> hai liza......liza boleh singgah kat blog akak.....kat situ ada detail pasal ni...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net