A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 9-Dec-2007 17:09 Email | Share | Bookmark

 
Minggu ni penuh ngan sindrom malas melanda diri....mmg satu sindrom yang sangat merugikan kiranya tak dibendung.....fuuhhh.....sindrom bahaya ni......tp buat kerja kalu x de mood yang baik, the turnout won't be a pleased one......so i guess that's what happen to me today.....hmm.....udah ler tak ada siapa yg sudi membakar semangat, terpaksa ler kiranya i urged myself to do so.....or else i will not succeed.....go girl.....!!!

Back to my baking, sebenarnya made this Kek Keladi unplanned......actually keladi ni dah lebih seminggu dibeli.....tak tahu nak buat apa....saja gatal tangan beli.....bercakap pasal kek keladi, 12 tahun lepas mmg selalu dok makan.....one of my colleagues mmg buat jual kek keladi....and her cake is delicious...boleh ler kata dia pakar buat kek keladi.....today, 'terserempak' ngan resipi kek keladi dkt myresipi......bila ditelek2 rasanya should go for it ler....so start ler proses itu ini.....sekali bila blend, my ubi x mau jadi licin....berbintil2 ler pulak.....adus.....masa tu tengah dimasak....apa lagi, ambik blender lain, ku blender kan lagi......ok ler....licin ler sikit.....dah siap semua tu, bila rasa....ish....apa hal tawar jer....pi la belek resipi......alamak!!! gula x masuk ler.......siut betul....ada ke lupa masuk gula...... kita pun boh ler gula, then sambung masak sekali lagi......nasib baik x rosak paste keladi ku.....kek dah siap masak, so taram ajer le.....kali ni buat ngan cincainya..pasal mood tarak ler...nasib baik jadi gak....trust me, utk resipi paste tu langsung x sukat.....semua main lempar jer...... malas betul....




Quote:
KEK KELADI

Bahan-bahan ( Saiz Loyang: 22cm )

KEK:
250 gram sponge cake mix
5 biji telur (A)
1/2 sudu besar ovellatte
40 ml air
40 ml mentega cair (original recipe x de ni....was-was....so letak gak)

TOPPING KELADI:
1 kg keladi
1/2 cawan gula
3 biji telur (A)
120 gram santan pekat
300 ml air
1/4 cawan tepung gandum
20 gram tepung jagung
25 gram gelatin
Beberapa titik pewarna ungu
1/2 sudu teh garam
Kelapa kering sebagai hiasan

Cara-cara

KEK :
Panaskan oven.Campurkan semua bahan-bahan kek. Pukul dengan mixer hingga kembang. bakar pada suhu 170 darjah. Potong kek tadi kepada tiga bahagian menggunakan cake leveler atau pisau yang panjang. Kemaskan bahagian tepinya dengan memotong bahagian yang berwarna coklat.

KELADI:
Kupas keladi dan potong-potongkan. Rebus hingga empuk. Blend keladi dengan air dan telur. Masukkan kedalam periuk.Campurkan bahan-bahan lain hingga sebati- santan,gula,tepung gandum,tepung jagung,gelatin, pewarna ungu dan garam. Kacau hingga mendidih dan masak. Ambil satu lapis kek. Kemudian sapukan krim keladi keatasnya. Letakkan satu lagi lapisan kek dan sapukan krim keladi ke atasnya.Ulang untuk lapisan yang ketiga.Ratakan semua bahagian kek dengan menggunakan scrapper. Kek keladi yang telah siap diratakan. Taburkan kelapa kering keseluruh bahagian kek. Masukkan ke dalam peti ais. Seelok-eloknya biarkan beberapa jam sebelum dipotong supaya kek kemas dan padat.





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net