A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 25-Nov-2007 09:21 Email | Share | Bookmark

 
Buatkan muffin ni utk bawa ke rumah my sister....the recipe is quite simple....all the muffins are 'gone', my kids and their cousin finished everything in one go.....they liked it i guess......as for my verdict, muffin ni quite moist gak sekalipun ia sedikit berderai....so kena hati2 bila anak2 makan....karang selerak lak satu rumah.... tp so far puas hati ngan muffin ni compare to others i have made before.....lupa resipi ni dpt source dr mana.....however got to thank whoever owns the recipe....



Quote:
Nutty Chocolate Chip Muffins

Bahan A

250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sdu teh serbuk koko
100 gm gula castor

100 gm butter, dicairkan
2 biji telur, pukul sedikit
125 ml susu UHT
1 sudu teh madu
50 gm kacang macadamia (i used walnut)
30 gm chocolate chip

Campurkan bahan A dan gula di dalam acuan yg sedikit besar. Gaul sebati bahan ini. Campurkan butter cair, telur dan susu UHT bersama dan tuangkan ke dalam bahan kering yang dicampurkan tadi. Kacau hingga sebati guna whisk sahaja. Masukkan madu, kekacang dan chocolate chips.

Sudukan adunan ke dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar selama 20-25 minit (atau hingga masak mengikut oven masing-masing) pada suhu 180'C
.

Nina wrote

Quote:
boxhousestudio >> hehehe....cuba ler tun....
lynnhassan >> nina buat pun sbb nak bawak kat adik kat selangor....kalu tak, mmg yg tukang makan kawan2 jer ler nanti....kat rumah pun x ramai kaki makan...
Yin Hasni >> sama-sama yin....not a big deal...
azizancm >> muffin?? iyer en zizan....muffin ni....
ct >> hai ct.... no hal pasal order tu....ct dah biasa order ngan akak...dan akak senang bekerjasama ngan ct....
maR >> salam kenalan maR.....nape x pernah tinggal komen... anyway, thanks sbb sudi berkunjung ke fp nina yg x seberapa ini.....
jaselina >>
d4yats >> Hehehe....nina beli merata tempat yat......dkt Vanila Pastri ngan Yummie kat Bandar Baru Bangi, dkt JJ Homebaked kat Seksyen 9 Shah Alam (tp souffler kat sini mmg murah).....dkt BWY Chow Kit pun pernah beli....tp tu ler.....tokey cuppies kat kl ramai benor....sampai stok pun bnyk yg habis......asik tinggal yang saiz besor2 jer.....
rinnchan >> ala.....bantai jer.....nina pakai souffler sbb saja jer ada dlm stok utk sendiri guna.....nak buat bisnes x pakai ler souffler....karang letak rega ada lak yg terbeliak bijik mata..... lagipun souffler kalu kat sini (perlis/alor setar) mmg x dak jual (or ada sapa2 tahu kedai mana kat kedah yg jual souffler.... ) so far x jumpa ler lagi.........cari kat kl/selangor pun jenuh pusing kedai.....asik stok pun habis kena sapu......
sherrydan >> sherry boleh refer setengah tempat yg akak mention kat entry atas....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net