A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 18-Nov-2007 08:35 Email | Share | Bookmark

Singgahsana Maharaja
Pagi ini tabika kakak mengadakan lawatan ke Lye Huat Garden yang terletak lebih kurang 30 minit perjalanan dari rumah.....selama ini asik berulang alik melalui tempat itu, tidak pernah terlintas sekalipun untuk singgah ke tempat itu....tapi hari ini sekolah menjemput ibu bapa yang berminat untuk turut serta dalam lawatan sekaligus mengadakan pertandingan melukis...anak-anak yang datang tidak ramai, kurang lebih 20 orang....agaknya sebab dah cuti sekolah.....ramai ibu bapa yang tak berminat nak ikut serta.....




Pukul 10.30 pagi pertandingan melukis dimulakan.....cikgu sekolah dah pesan ibu bapa tidak boleh duduk dekat ngan anak2....takut nanti mengajar anak2 melukis dan mewarna pula....so kita stay back ajer....mintak along temankan adiknya....dalam 11.30 pagi pertandingan mewarna tamat, 15 minit kemudian keputusan dikeluarkan.....apalagi.....mama nyer pun sibuk ler nak ambik gambar....cikgu mulakan ngan saguhati.....ingatkan kakak dapat saguhati jer...pasal tengok lukisan anak2 lain cantik2 belaka.....(alamak....x konpiden ngan anak sendiri ).....sekali tunggu....tunggu......saguhati dah habis dipanggil.....cikgu mula pula ngan nombor 11, 10, 9, 8, 7.....eh...eh....mama dah stand by nak ambik gambar ni.....nape nama kakak x keluar lagi..... agaknya cikgu tertinggal kertas lukisan kakak kot... sekali.....6, 5, 4, 3.....2.....NAIMI QAISARA........ hahaha......kakak dapat NO 2.......excited giler mama sampai setting kamera ntah apa2 letak....sekali bila snap kuar gambornya hitam......alamak.....x dpt snap gambor kakak......bangga kejap mama.....kwang kwang kwang..... then.....cikgu umum lak cabutan bertuah.....dpt gak hadiah utk kakak.....cikgu kata, jadi ler......kot2 kita orang dtg rumah boleh jamu air ngan bekas tu.....hahaha......ari tu periksa hujung tahun ari tu pun kakak dpt no 3.....alhamdulillah ler.....berbaloi sbb dia mmg rajin baca buku....x payah disuruh.....



Ok.....nak citer pasal LYE HUAT GARDEN....ini taman tema yang sangat menarik bagi saya.....mmg cantik tempat tersebut......taman ini terbahagi kepada beberapa bahagian seperti Tasik Budaihu (Tasik Ikan Kap), Taman Yet Foon dan Zoo Mini. Di antara tempat tempat ni, terdapat pelbagai benda menarik untuk ditatap seperti landskapnya yang banyak tertumpu kepada tumbuhan bonsai, galeri lukisan, jendela ikan air tawar, muzium seramik dan antik juga muzium suiseki....





Tak bosan di sini berbanding berkunjung ke zoo di tempat2 lain....di sini semua ada.....paling menarik adalah landskap batu2 yang ditanda dengan pelbagai nama-nama tersendiri....cantiknya batu2 tersebut dan sungguh unik.....

Meh kita tengok apa tafsiran utk batu2 tersebut.....






Di sini pula adalah jendela ikan air tawar.....banyak jenis ikan di sini terutama ikan2 kelisa dr spesis yang biasa hingga yg sangat mahal.....dan terdapat beberapa akuarium besar yang menempatkan ikan2 kelisa dan keli yang saya anggarkan panjangnya mencecah hingga 6 kaki.....sangat besar........







Binatang2 di zoo mini juga cukup unik dan sangat aktif.....malah sangat besar haiwannya....bila tengok harimau tu pun naik takut.....mcm menunggu masa nak lompat keluar dr kandang ajer...ular2 sawa tu pun aktif x duduk diam....menjalar merata....yg tidur hanya ular albino tu jer....

Tak dilupakan juga terdapat basikal-basikal antik dengan pelbagai rupa bentuk.....looks weird, looks funny.....kena tengok sendiri baru tahu....hmmm...






Balik dr Lye Huat Garden, terus ke Bukit Kayu Hitam.....sekali tak ada apa yg menarik sangat sekarang ni di sana.....rasanya lebih meriah dkt Padang Besar lagi.....satu2nya benda yang kita usung of course colek buah kat orang siam yg mmg 'park' kat dlm kompleks bebas cukai tu.....fuuuh....sedap uuu....

Nina wrote

Quote:
lynnhassan >> ooo antor balik rumah neneknya....??? mana rumah neneknya tu???
yin hasni >> itu ler.....taman ni bnyk patung2 sbb pengasasnya pun chinese....tp konsep taman tu sangat menarik.....tang patung2 tu nina x snap ler......seriau....hehehe....
ct >> a'aa ler ct.....selama bertahun2 dok sini tak pernah teringin nak masuk.....sekali dah masuk baru tahu....tu ler org kata, don't judge a book by it's cover...... rupanya di dalamnya lebih indah dr pandangan di luar.....ok......esok.....tak lupa.....
KyraSha >> tu ler akak kata.....jangan tengok luaran ajer.....cantik tempat tu......sejuk ajer kat dlmnya.....kat utara ni bnyk tempat menarik yg belum pun habis dijelajahi.....lenkali bila explore kat mana2 lagi kita update lagi.....boleh bagi info kat rakan2.....dan juga buat kenangan anak2 di masa akan datang bila dia orang tengok fp mama dia ni.......
shahmy >> itu ler hani....dok dekat tp x pernah sampai....sama ler ngan akak pun.....tp anak2 sure suka tempat tu....redup dan selesa......mmg x rugi pergi......
zanaz70 >> bukan ler cheq dok konpiden ngan dia.....hehehe.....sebenarnya tak berharap apa2 pun....tujuan bawak dia ke situ nak bagi dia bergaul ngan kawan2 ajer.....anak2 nina ni pemalu ya amat kalu bab2 nak menonjolkan diri ni.....jenuh tolak2....dia gostan ajer....cuma x sangka kakak ni dengan penuh minat dia melukis......mmg x bagi org mencelah langsung.....kawan dia tegur pun dia x jawab.....bila tanya nape....dia kata, dia sibuk nak melukis....
nabialishad >> ala.....kakak ni suka melukis.....tp so far idok ler nampak bakat tu lagi.....kalu dia malas, dia tenyeh jer ntah apa2 kaler......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net