A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Nov-2007 00:09 Email | Share | Bookmark

 
 
Plan asal nak load malam tadi, tp entah pasal apa my tenet kat rumah buat problem.....on tak sampai seminit, terus off.....sudahnya asik on off jer......meragam tak tentu pasal.....eee.....geram tau......menyusahkan nak kena load kat opis lak......ni apa yg tak kena agaknya, my network coverage ker my datacard yg problem ker atau mmg dua2 mmg ada problem......

However, just want to make a report on these cookies.....i made these cookies specially for a friend to be used as "hantaran" for her nephew.........tak hias ngan riben pun pasal tuan punya nak letak dlm bekas lain.....let me share with you the recipes i got from a book.....few alterations are made......




Quote:
Sweet Sesame Cookies

A
100 gm mentega
80 gm marjerin
80 gm gula castor
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh butter emulco

B
230 gm tepung gandum
1/8 sudu teh baking powder
40 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard
80 gm cornflakes - dikisar halus
2 sudu besar bijan

Royal Icing
170 gm gula icing
30 gm telur putih
Sedikit cream of tartar

Utk Hiasan
Telur Kuning, Bijan, Chocolate Chip, Royal Icing

Putar butter, marjerin, gula castor, telur kuning dan butter emulco hingga ia kembang.
Campurkan bahan B dan gaulkan dengan bahan A tadi hingga sebati.
Rehatkan doh sebentar.
Gelek doh dan terap dengan acuan kegemaran.
Sapu atasnya dengan telur kuning dan tabur bijan serta chocolate chip tadi.
Bakar pada suhu 160'C selama 15-20 minit atau hingga masak.
Bila sejuk, hiaskan dengan royal icing.




Quote:
Orange Nutty Colatta Cookies

A
130 gm mentega
60 gm gula icing
2 sudu besar orange emulco

B
180 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kentang
10 gm tepung kastard
1/2 sudu teh baking powder
25 gm serbuk badam

Untuk Hiasan
Kacang Hazel, Orange Flavoured Royal Icing, Telur Kuning

Putar A hingga ia sebati dan kembang.
Tambah bahan B, putar perlahan-lahan hingga ia jadi doh.
Rehatkan doh sekejap dalam 15-20 minit. Kemudian gelek dan terap dengan penerap acuan yang disukai. Susun di atas dulang.
Sapu di atasnya dengan telur kuning dan letakkan kacang hazel. Bakar selama 20 minit pada suhu 160'C. Sejukkan.
Bila sejuk, hiaskan dengan royal icing tadi.




Nina wrote

Quote:
mamafami >> thanks mama.....
muza >> thanks.....
rinnchan >> menawan yaa.....hehehe.....
ct >> ct.....please check ur email....
ct >>ooo ini ct gak ya.......camni ler ct....akak x pasti resipi buttercream yg camne yg lemak manis menepati selera orang lain......akak biasa guna swiss buttercream.....pasal marvello tu hmm akak x tahu boleh tukar kepada apa ya.....ct boleh aje guna butter tanpa garam + shortening/crisco.....then add gula icing @ sugar syrup.....tp exact sukatan boleh guna resipi yg pernah akak tepek di dalam ni.....cuma gantikan jer....
nadiasyima >> resipi pernah akak tepek kat fp akak....just akak pun kena search kat page berapa.... x ada masa lagi nak susun entry akak betul2.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net