A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 28-Oct-2007 14:55 Email | Share | Bookmark

Hari ni kawan kita syorkan resipi ni......katanya sedap dan mudah....bila tengok resipi yg dia bagi tu, mmg mudah nampaknya......so kita pun cuba ler kejap tadi.....kek kita baru jer masak.....dah siap kita potong-potong pun.....tp disyorkan biarkan sehari dulu baru makan baru ler rasa dia lagi ummppphhh.....tp kita tak sabar2 nak tunjuk hasil kek tu....lama kita bakar ni......taraaaa......

Oleh sebab resipi kek buah mudah versi lain ada dlm simpanan, so yg ni kita taruk nama omputih lak.....takut tertukar kan.....this recipe is sure a keeper...lembut jer.....as recommendation dr kawan kita......warna pun gelap......sedap mata memandang sikit tengok....




Quote:
Simple Fruit Cake (Kek Buah Mudah)
Source : cari.com

2 1/2 cawan tepung gandum (kita guna 2 3/4 cawan)
1 1/2 cawan gula (3 sudu dijadikan gula hangus)
1 cawan air sejuk @ 250 ml air
2 biji telur Gred B
250 gm Mentega (kita guna Mentega SCS)
2 cawan Mixed Fruit @ 250 gm
2 sudu kecil Soda Bicarbonate
1 sudu kecil Cream Of Tartar
Garam

Ayak tepung gandum dan ambil segenggam digaulkan dengan buahan campuran tadi. Ketepikan.

Ambil 3 sudu gula dan dimasak hingga gula perang, masukkan air dan kacau hingga ia cair. Masukkan mentega, gula, garam dan mixed fruit tadi. Bila telah cair mentega tadi, masukkan soda bicarbonate dan cream of tartar ke dalam adunan tadi sambil dikacau kerana ia akan membuak naik nanti. Kemudian tutup api, tudungkan periuk tadi dan biarkan ia sejuk dlm 10-15 minit.

Masukkan tepung dan kacau (saya gunakan whisker sahaja) hingga ia sebati. Kemudian masukkan telur dan kacau lagi hingga rata. Tuangkan ke dalam acuan bulat 9" yg telah dialas dengan kertas minyak.

Bakar selama 1 jam (saya bakar selama hampir 2 jam secara water bath) pada suhu 170'C.




Nina wrote

Quote:
jue >> hehehe.....masak hingga gula jadi perang ler jue.....apa ler nina ni.....asik x pass jer bahasa......
atie >> water bath...??? gini.....nina nak elakkan kek cepat hangus pasal bakar kan....nak bakar lak lama.....so nina guna teknik ni supaya kek x kering tp lebih lembap sikit gitu.....
mamasya >> kalu dah biar sehari lagi sedap rasanya....cuba ler......
minyaklenga >> adusss.....duss.....teknik water bath ni betul ler cam yg minyaklenga citer tu.....just letak acuan kek dlm acuan yg lebih besar yg berisi air....itu ajer.....then bakar......
jue >> alahai jue.....nape jadi cam bengkang lak....akak buat pun resipi tu pestime gak....tp akak ikut betul2 cam tu jer...alhamdulillah elok ajer.....kena csi gak ni..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net