A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Oct-2007 01:06 Email | Share | Bookmark

1st batch assorted Muffins
2nd batch assorted muffin
Sapa tengok citer TAKBIR SUCI 2 kat saluran astro ria petang Sabtu lepas???? Real betul tengok Raja Azura berlakon jadi Nora dlm citer tu......sepak terajang dia alamak.....kita yg dok kat rumah rasa cam sakit.....betul2 ler dia buat......Meh nak komen pasal citer tu.....bukan komen negatif, komen yang baik punya......pasal citer tu buat kita tersentuh hati, tersentuh jiwa.......

Hubby kalau bab citer2 gitu dia kata takat cerita jer.....mana ada betul2 gitu.....hmmm.....ya ke??? Tak de ke orang kat dunia ni cenggitu......???? Kalu semua orang baik, itu bukan dunia ler namanya ya......manusia ni rambut jer hitam.....atau tukar versi baru, bukan takat rambut jer macam2 kaler....hati pun macam2 ler......mana ada yg sama.....kalu idok x wujud ler apa yang dikatakan hasad dengki, iri hati, cemburu, benci semua tu kan......Macam cerita DILEMA WANITA yang selalu ada kat TV tu......hakikat setiap cerita ni sebenarnya ada dihuraikan dr kehidupan manusia jugak sehari2.......bnyk jenis manusia ada......x leh kita buruk sangka ngan orang tp kena ingat x semua orang baik hati.......kena ingat kat dunia ni ramai penyeluk saku, penipu, perompak, pembunuh......paling kecik pun kita boleh kata yg jenis tikam org dr belakang (ini pun kategori gitu ler gak..... )....Mcm citer Takbir Suci 2 tu tadi, gitu ler manusia......boleh jadi buta sbb cinta, boleh tamakkan harta w/pun bukan hak dia, menganiaya anak2 yatim gitu, menzalimi orang2 tua.....takde ke orang camtu kat tempat kita????......Ada......semua tempat ada.....kalu dak x de ler kes penderaan, kalu tidak x de ler rumah orang-orang tua, kalu tidak x de ler ibu-ibu yg merayu anak2 pulang ke rumah, kalu tidak x de ler waris2 yang berebut harta dunia ni......betul dak???

Sesetengah cerita diwujudkan bertujuan untuk memberi pengajaran kepada kita yang ada di dunia ni (terutama cerita2 kekeluargaan begini).....ini pengajaran bukan takat utk diri sendiri, tp utk semua manusia.....tak semua kita sempurna.....mesti ada kekurangan di mana-mana......jadi tidak usah berlagak jika tuhan berikan kita kelebihan hari ini mengatasi orang lain.....hidup ni macam roda.....sekejap di atas, sekejap kita di bawah........hari ni mungkin kita senang, esok lusa x tahu lagi......yg penting bersyukur dengan apa yg kita ada......sesekali tunduk ke bawah, jgn asyik mendongak ke langit......baru kita tahu sesungguhnya kita telah diberi yang setimpalnya dengan apa yang kita usahakan oleh Allah SWT....

Well......citer kat atas untuk peringatan pada diri sendiri dan kengkawan semua.....bukan ler ada kes ke apa......saja tersentuh betul ngan citer lakonan Raja Azura tu.......masa tengok tu asik dok menahan sebak jer......bukan apa, malu pasal anak2 pun dok tengok gak, karang dia orang tanya pasal apa mama nangis ni.....jenuh lak nak jawab......hubby ni citer2 gini dia kureeennggg sikit........tp kita ni suka citer2 gini buat pedoman dan pengajaran.......dengan harapan idok ler kita jadi lagu tu.......Aminnn....


Ops....tukar topik lak.....ni kisah my muffin aka cupcake....ini contoh yg kita prepare utk bagi kat customer.....customer request nak muffin actually.....resipi pun mmg ler mention muffin.....and as you know ler, muffin ni tekstur dia keras.....so my muffin x stick kat cawan kertas.....dia lekang......bukan sbb x masak......my first trial, kita kurangkan tepung sikit.....tekstur muffin a bit like cupcake.....lembut dan ringan.....tp lebih cantik mata memandang......2nd trial, kita lebihkan tepung sbb muffin ni dia x lembut sangat.......alahai....tekstur dia mmg dah padat like muffin tp rupa dia cam bulan ler pulak.....x cantik.....so rin.....you will have a look at both muffins....not sure about the size.....rasanya dah lebih kurang saiz telur dah......lagi kecik x jumpa lak size tu.....



Buat sapa2 yang nak try, boleh ler cuba.....sedap gak muffin ni.....resipi asal dpt from magazines tp mmg kena alter sbb magazine langsung x mention pasal tepung @ sukatan tepung......ni kira my experiment.....

Quote:
Assorted Muffins
U will get approximately 30-35 small muffins

270 gm mentega
170 gm gula aising
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
270 gm tepung gandum (this one lebih gebu) @ 300 gm tepung gandum (utk adunan yg lebih padat)
Perasa - aneka readymade jem (in this case i used blueberry jam, strawberry jam etc)

Putar mentega dengan gula aising hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga ia kembang. Masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit hingga sebati. Akhir sekali baru masukkan jem (adunan dibahagikan jika mahu pelbagai perasa) dan kacau sebati. Bakar selama 20-30 minit dengan suhu 180'C.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net