A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-May-2007 03:09 Email | Share | Bookmark

Quote:
suker ngan masakan nina...ada dak resepi kuih keria...n lompang....tolong.. Wed 9-May-2007 04:20
Posted by:suraya
IP: 60.48.188.207


Since kita pun x pernah buat kuih lompang @ kuih kaswi (adik beradik jer ni) so kita dapatkan dr forum diana..... since kita cikgu tak bertauliah kat situ..... ...harap dapat memenuhi citarasa suraya....

Gambar sumbangan duyungkayangan (dr forum resipidiana)


Quote:
Sumbangan : Brownies

1 cawan gula
1 ketul besar gula melaka
5 cawan air
11/2 cawan tepong gandum
1/2 cawan tepong kanji
1/2 cawan tepong beras
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (to give u that perfect brown color)
daun pandan
loyang yang disapukan ngan sedikit minyak makan

...cara2 membuatnya...

gunakan 2 cawan air untuk memasak gula melaka dan gula pasir bersama daun pandan tadi...masak hingga gula larut kemudian tapis dan ketepikan...then...add in the remaining 3 cups of water tadi agar mixture nie lekas sejuk...

...bila ianya sejuk...masukkan tepong2 tadi dan kacau rata...add in air kapur dan chocolate paste dan kacau rata....kemudian tapiskan adonan nie...kalau ada ketulan2 tepong ditapis...korang pandai2lah larutkan ianya...heh...

...bila dah tapis...tanakkan sebentar mixture nie under slow fire for a few minits...dalam 5 minit jer dah ok...mesti kacau selalu mixture nie...pastu...masukkan dalam loyang dan kukus for 45 minits...setelah ianya masak...permukaan kuih nie selalunya lembab sedikit when it is hot...what i did was...ambil kertas kitchen roll dan just gently dab dry permukaan kuih nie....biarkan ianya sejuk sebelom memotongnya menggunakan pisau plastic...

...kalau korang pakai acuan yang kecil2 tu...yang macam aku buat tu...korang lapkan acuan nie ngan minyak dan biarkan dalam kukusan for few minits....then pour in the mixture...kukus for about 10 minits....

...kelapa parut tu korang tau camna nak buat lah...so...tak payah aku sexplain lagik...heh...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net