A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 7-May-2007 03:40 Email | Share | Bookmark

 
Petang sabtu hubby bagitau tok su (adik kepada arwah nenek) dia jatuh tangga.....oleh sebab tak teruk sangat dan baby pulak tengah demam, hubby kata biar dia bawak along ngan kakak jer pergi.....kita dok rumah jer....agenda masih kemas2 rumah yg tak siap2 lagi tu.....

Malam tu cam biasa, mengadap TV ler.....tengok AF......mana boleh miss.....tiap2 minggu hubby tahu dah, sabtu malam tak leh kacau.....mesti ada kat rumah.....1/2 jam before konsert, dok terpk nak masak apa pagi esok.....kalau dak mesti kena keluar beli breafast, pasal malassss..........kemudian, teringat pasal roti canai.....waduhhh.....ini eksperimen nyata punya ni.........tak pernah terpikir boleh buat sendiri ni......

Apalagi.....projek pun berjalan.....sambil tengok AF, tangan ku sibuk menguli.... tu dia....sanggup tak guna mixer sbb x leh tinggal TV......mana boleh tinggalkan Heliza/Aswad/Ebi.........akhirnya siap gak menguli....fuuuuhhh.....penat giler.....

Pukul 10.00 malam hubby balik.....masa tu dah siap bahagi2 doh, terus rendam jer dlm minyak......senang citer......pagi esoknya, proses lain bermula....hubby pun sama naik jer ngan AF.....hehehe....kita orang satu kepala jer......minat pun yg sama.......


buat Heliza/Aswad pasal buat performance yg happening minggu ni.....dasat tu.....kita tak mau kutuk2.....sbb kita judge semua peserta based on persembahan mereka tiap minggu......sapa buat performance bagus, kita puji.....tp undi2 SMS ni idok ler.....


Ok...back to my roti canai.......adus.....cabaran lak nak menebar ehhh......mula2 silap uli.....tak jadi, bila masuk yg ketiga baru tahu salah tenyeh..... .....dah jadi elok, kita masak yg tu dulu......nak testing sebelum bagi hubby ngan anak2 makan......uish....boleh tahan ehh......utk org yg tak reti menebar, tak reti nak tarik.....anak2 yg tengok pun gelak pasal apa mama tarik jadi lubang2........jgn gelak ooo....kira ok ler tu.....roti ku sama jer rasanya ngan kat kedai.......kuah lak bantai buat kuah kari jer....pasal cari kacang dal, rupanya takde dah pasal dah guna buat masalodeh 2 minggu lepas.....aiyaaa.....




Quote:
ROTI CANAI (Niceghost99)

3 cawan tepung gandum
1 - 1.5 cawan air
1 sudu besar margarine
Sedikit garam
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar minyak masak
Margarine (utk salut) + minyak (utk merendam)

Cara :
Campurkan tepung + garam + susu pekat. Masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan minyak dan margarine. Uli hingga jadi doh yg lembut. Tutup sebentar dengan kain lembap dlm 30 minit. Kemudian, bahagi2 kan adunan kepada beberapa adunan kecil dlm 60 gm berat setiap biji. Salutkan tiap bebola dengan margarine dan simpan selama beberapa jam. (Saya rendam bebola dengan minyak masak). Tiap bebola ditebar (saya tarik2 jer) hingga menjadi nipis dan dibentuk menjadi gegelung (seperti gambar). Adunan ini ditekan2 menjadi bulat dan dimasak dengan sedikit margerin atas api yg sederhana hingga masak.


Bila tanya hubby, amacam???? Sedap tak roti canai buat sendiri ni??? Dia kata.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net