A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-May-2007 01:17 Email | Share | Bookmark

Dua biji kek coklat lagi tempahan dari customer.....kali ni customer request nak ambik kek kat rumah jer pasal hari cuti.....nasib baik dah siapkan awal2 lagi so x de ler kelam kabut.....



Semalam pulak i was actually doing my 'research'..... bukan apa, saja belek2 resipi dan cari mana yang boleh guna pakai apa yg ada dlm stok....since tepung suji ada, so baki susu segar pun masih ada......kita pun buat ler Kek Suji Kismis ni.....



Quote:
Kek Suji Kismis

250 gm marjerin Planta
250 gm gula castor
150 ml susu segar
100 gm tepung suji
50 gm kismis
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
200 gm telur (6 biji telur Gred C)

Tepung Suji + Kismis + Susu segar direndam bersama selama 1 jam.
Putar marjerin dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu demi satu sambil terus dipukul. Kemudian masukkan tepung suji tadi, tepung gandum dan serbuk penaik dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160'C.


Nina wrote

Quote:
zura >> dia rasa cam suji ler zura.....k nina ni makan kurang, try jer yg rajin....
ida isk >> itik tu boleh makan....buat dr gula tu.....
sofia >> hai sofia....thanks sbb sudi singgah kat sini......harap2 dpt ler kita sama2 berkongsi.....pasal topping tu, tak susah sebenarnya sofia.....first, make sure kek yg nak diletak topping disejukkan terlebih dahulu (better letak dlm fridge), then panaskan whipping cream hingga keluar bubble sikit2, terus tutup api, then masukkan coklat masakan, kacau hingga semua coklat larut......then keluarkan kek dr fridge, terus tuang topping tadi (jgn tunggu topping sejuk).....sambil goyang2 kek sikit biar coklat tu jatuh sendiri....jgn sapu ngan apa2.....then biar ia set sebelum letak dlm fridge.....lepas dah set, baru boleh continue nak deco ke apa2 ya......boleh paham ke????
Eryne >> hai eryne....kat atas nina dah terangkan, harap dpt membantu.....
ainun >> apa yg ainun nak tengok tu??? Nina deco kek ke??? hmmm....payah tu pasal x de org nak tolong snap gambor.....
xbrain >> hai.....x pandai mana pun xbrain....
rinnchan >> sila ler.....rajinnya dia.....
sayasha >> hai sha.....x de ler kreatif mana.....biasa jer....
aimicollections >>
mama house >> saja ler mencuba mama sbb ada tepung tu dlm simpanan.....dr dibior baik ler buat experimen......
iza >> pasal topping tu, kalau coklat sedikit, maka topping tu akan jadi cair.....so better make sure ia likat.....lebihkan coklat.....meleleh ke tepi tu biasa ler tp selalu nina buat, bila topping likat, ia jatuh sikit jer ke tepi.....so topping cepat set sedikit.....dan belah atas akan nampak cantik....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net