A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Apr-2007 00:54 Email | Share | Bookmark

 
Adunan pastri untuk tart kali ni dah siap ahad malam lagi.....masukkan fridge sebentar kononnya nak buat 1/2 jam lepas tu.....tp hubby lak ajak balik kg sebentar......so terus kena tinggalkan adunan tu.....tengahari semalam baru keluarkan utk thaw adunan tu....malam tadi baru buat......so bila bakar adunan tu, maybe sbb lama perap, adunan tu naik pulak....x de ler teruk....ok jer.....lagipun kita press ngan tangan jer pastri tu pasal cari tekap bulat tu tak jumpa lak.... ish...mana lak kita letak........tp that pastry sangat sedap....rapuh......resipi kali ni pakai resipi dr fp zana.....uish....thanks zana.....mmg sedap.......hubby siap usung lagi bawak ke pejabat nak buat promosi kononnya.......agaknya berkenan tengok tart tu......yg marble dah jadi swirl.....sori ekkk zana....pandai2 jer tukar nama....pasal nak boh nama marble, tart tu bnyk yg swirl.....nanti org tanya apa benda yg marble tu.......kecuali utk yg coklat tu pasal ada lebihan, kita pun buat ler marble.......mula2 dok citer ngan zura konon nak buat tart blueberry...... kan dah citer zura....lain yg rancang, lain lak yg aku buat tu.......



Quote:
Swirl/Marble Cheese Tart

Bahan Pastri

200 gm mentega
100 gm gula icing
30 gm telur (1/2 dr sebiji telur Gred A)
300 gm tepung gandum (kita tambah dlm 30-40 gm lagi)
Secubit garam

Kacau mentega (boleh gunakan sudip kayu sahaja) hingga ia lembut. Masukkan gula icing, telur dan tepung dan kacau hingga ia menjadi doh. Ketepikan. (Boleh disejukkan sebentar di dalam peti sejuk supaya ia lebih 'firm'). Keluarkan. Kemudian, tekan adunan ke dalam acuan dan buangkan lebihan adunan. Kemaskan tepi2 tart. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 180'C atau sehingga ia kekuningan sedikit. Angkat, keluarkan dari acuan dan sejukkan.

Bahan Inti

250 gm cream cheese
100 gm telur (lebih kurang 2 biji telur gred B)
70 gm gula icing
70 gm sour cream (boleh juga gunakan yoghurt perasa asli)
10 gm serbuk koko (kita guna dlm 1 sudu kecil)

Putar cream cheese hingga ia sebati dan lembut. Masukkan gula icing dan kacau lagi. Kemudian tuangkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau. Masukkan sour cream dan kacau lagi. Ambil sedikit adunan ini dan campurkan dengan serbuk koko untuk penyediaan swirl/marble mengikut suka masing2.

Tuangkan inti ini ke dalam bekas tart yang telah sedia tadi sehingga 80% penuh, kemudian buatkan marble/swirl dan bakar semula adunan tadi selama 8-10 minit (adunan cheese tidak bergoyang). (Waktu ini disyorkan membakar tart menggunakan tingkat tengah supaya bawah tart tidak cepat hangus)


Ok...zura....keratan rentas untuk mu.....



Nina wrote :

Quote:
zura >> kan akak dah cakap.....biasa ler, minda boleh twist stesen lain....
mummy hamim2 >> k nina dpt dlm 30 biji tart ni.....
mummy jam >> buat ler mummy, nak deco camne pun itu ikut kreativiti masing2......
rozzan >> hello abang rozzan.....lama x nampak ya......ala....ambik jer resipi tu.....bukan ler nina yg punya......nina share kat sini utk semua.....
iNaa >> ala iNaa.....kebetulan masa tengah rajin, kalau malas, tak berasap gak dapur pun.....by the way, k nina org kelantan, tp skrg menetap di perlis.....
mommy d & d >> dah masuk list tu cuba jer le......
ida isk >> sila ida....ida lagi kreatif.....nak tengok camne tart ida lak....
kuzi >> cuba ler kuzi......x leh skrg pun, nanti2 boleh ajer....
exira >> hai exira.....x payah double boiler, bakar cam biasa ajer...
zana >> thanks zana......
mariam >> nak ambik gambar buat contoh??? boleh ajer mariam......nina x kisah......pasal forum diana tu, nanti nina usha2 ya....maybe kena deactivate sbb mariam lama tak login agaknya......x pe....nina akan usahakan nanti......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net