A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 28-Mar-2007 01:19 Email | Share | Bookmark

Proses penyejukan
 
 
Ini actually menu hujung minggu yg baru sempat nak load gambarnya hari ni......lauknya satu jer coz yg lain hubby belikan......kesian agaknya tengok orang rumah dia terjelepok jer kat kerusi, sakit2 badan......apam balik lak buat belah petangnya saja nak makan2, dah semua bahan2 dah memang ada kat rumah......apa lagi mencuba ajer le.....



Quote:
APAM BALIK
Sumber : K Noor Masri

2 cwn tepung naik sendiri
1/4 cwn gula
1/2 sk bikarbonate soda
1 biji telor
11/2 cwn susu segar
1/2 sk b.powder
1 cwn kacang tanah (goreng dan tumbuk kasar/kisar)
1 tin jagung cream
1 cwn gula
sikit butter

CARA:

Gula + telor di pukul sampai kembang
masok bikarbonatesoda,b.powder,susu dan pewarna (pukul lagi hingga sebati)
masok tepong dan kacau2 jangan sampai bergentel.
Panaskan nonstick pan.........cheng ! cheng !! cheng !!!
Terus masukkan 1 atau 2 sendok adunan dan tipiskan
Tutup sebentar,,,bila separuh masak.tabur kacang tanah tadi,gula,jagung dan sikit butter
Tutup lagi kejap...........bila dah masak.........lipat 2 dan angkat


Semalam dah lepas telan ubat, rasa bertenaga semacam jer.....apa lagi.....pukul 11.00 mlm baru ler start projek baking experiment..... sebelum tu dok lena jer.....nasib baik resipinya mudah dan terbukti mmg mudah dan menjadi......so kalau sapa2 buat x jadi, itu mesti ada silap teknik.......coz kita buat for the first time it turned out so good......the recipe is simple.....x de kesukaran nak cari bahan2......harap2 dpt memberi idea utk teman2 untuk menyajikan resipi ini kala minum2 petang.....



Quote:
Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake
Source : Chinese Magazine

Bahan A
50 gm butter
120 gm cream cheese
20 gm susu segar

Bahan B
5 biji telur merah
30 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanila

Bahan C
5 biji putih telur
80 gm gula castor
1/4 sudu teh cream of tartar @ boleh gunakan sedikit garam/perahan limau nipis

Cara menyediakannya

Bahan-bahan A dimasak secara double boiler. Kacau hingga sebati dan sejukkan. Ketepikan sebentar.

Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga ia sebati. Ketepikan.

Bahan C diputar hingga menjadi meringue. Ambil sedikit dr meringue tadi dan gaulkan dengan adunan di atas. Kemudian baru campurkan adunan ini ke dalam meringue dan gaulkan hingga ia sebati.

Tuangkan ke dalam acuan chiffon berukuran 20 cm (tidak perlu griskan) dan bakar kek selama 35-40 minit pada suhu 170-180'C. Angkat acuan dan terbalikkan acuan dan biarkan ia begitu sehingga kek benar2 sejuk. (Saya biarkan hingga keesokan paginya baru dikeluarkan kek dr acuan, waktu ini just renggangkan tepinya dengan pisau). Ini untuk mengelakkan kek chiffon dr jatuh atau mendap.


Nina wrote :

Quote:
zura >> ala.....dia pun dah buat gak tu.....
nabialishad >> emmm....mmg sedap nabia......rugi kalau x cuba.....sbb ini yg first tengok pakai cream cheese, selalu dia orang guna santan @ kosong jer....
Damia Zawir >> untuk tulisan tu k nina pakai buttercream gak...
siti >> thanks sbb sudi jenguk fp k nina yg serba kekurangan ni.....anyway, pasal microwave tu....k nina tak pernah cuba bakar kek pakai microwave, so k nina x sure pasal setting suhu semua.....kecuali microwave tu ada multi function, mungkin boleh, kalau tak, k nina rasa x sesuai
rinnchan >> itu ler....mudah jer buat ni rincchan....
mummy hamim2 >> nampak cam lebih kurang ya....tp x sama....bakar cam biasa, bukan bain marie.....dan masa bakar x lama just around 35-40 minutes jer.....
iNaa >> k nina actually guna acuan khas utk buat apam....tp guna non stick pan pun x de hal...lagi mudah nak balikkan....resipi k nina dah tepek kat atas tu....
zana/ros >> itu ler zana.....semangat nak mencuba tu ada.....tu ler pantang jer rasa sihat, buat ajer apa2 pun.....bukan ler rajin, saja jer ler nak mencuba....
unnamed >> beli....beli....jgn tak beli.....buat jer....
MaDiHa >> tak pasti ler kalau guna loyang yg x loose bottom....pasal kek ni kita kena scrap tepi dan bottom dia utk mudah keluarkan......kita kan tak guna butter utk griskan acuan, so kek ni melekat kat acuan.......cake pun sangat ringan......makan pun tak kenyang.... kalau takat 1 slice jer.....kalau griskan kang masa tonggengkan acuan, kek jatuh lak.....agaknya boleh cuba alaskan acuan kot......tp side dia jangan griskan ler.....biar dia lekat kat acuan.....apa kata buat percubaan???
marlin >> alahai....bukannya bnyk mana pun makanan.....
mommy d & d >> thanks mommy......gambar tu mmg terpaksa lukis freehand pasal w/pun dah tekap tp krim tak lekat kat kek.....penat lak melukis 2 x.......
ida isk >> nak wat camne ekkk ida......pasai dah resipi kata gitu.....tak berani lak nak derhaka....
iNaa >> a'aa....guna yg tembaga tu.....tp guna non stick pan pun tak pe iNaa.....
Damia Zawir >> k nina tak pernah cuba tp rasanya boleh kot....just make sure guna coklat putih yg elok pasal sesetengah tu agak berminyak, jadi hasil dia nanti tak cantik compare ngan dark cooking chocolate.....
Damia Zawir >> tak pe....tanya bnyk2 pun tak pe....kalau k nina boleh jawab, k nina jawab.....pasal kek tu, tak guna pun tak apa.....itu ikut suka masing2......



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net