A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-Mar-2007 01:38 Email | Share | Bookmark

 
Masa dok sembang2 ngan Zura Ooopppsss......HAPPY BESDAY LAGI YA ZURA semalam, dok citer2 pasal cream puff ni......so semalam saja godek2 dapur buat sikit.....bagi kat anak2 ngan kawan2 sikit......resipi kali ni kita pakai resipi zana tp untuk inti kastardnya kita pakai resipi dr Alaf21.....kita modified sikit2 sbb nak buat sikit ajer.....so untuk zura, ini yg k nina testing semalam......and utk zana, thanks for the puff recipe.....my puff naik x hengat dunia padahal kita ni x sabor langsung, sbb dah ngantuk......belum sejuk pun adunan, terus jer main tuang telur......



Quote:
Cream Puff

250 gm air
100 gm marjerin
200 gm tepung gandum
6 biji telur (kita pakai 5 biji saja)
1/2 sudu teh esen vanila

Kacau marjerin + air + esen vanila hingga mendidih sebentar di atas api, kemudian tuangkan tepung gandum dan kacau hingga ia sebati. Angkat. Dengan menggunakan mixer, putar adunan hingga sejuk baru masukkan telur satu persatu hingga adunan menjadi pes pekat. Gunakan nozzle untuk membentuk puff dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 200'C.

Inti Kastard

275 ml susu segar
75 ml krim putar
35 gm gula castor
25 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung

Didihkan susu segar dengan krim putar. Dlm mangkuk yang lain campurkan tepung kastard, tepung jagung dan gula. Tuangkan susu tadi ke dlm tepung. Kacau biar sebati. Panaskan adunan ini di atas api dan kacau dengan whisker dengan api perlahan hingga ia menjadi pekat. Sejukkan sebelum dijadikan inti puff.


Nina wrote:

Quote:
zura >> kalau pos tentu tak sempat sampai kat zura.... posmen makan dulu....
nabialishad >> sama-sama ler nabia....
zana >> ooo....dpt kat mamafami ya......nina lupa ler....sbb memanjang copy paste resipi x copy sekali ngan tuanpunya nyer resipi.....anyway, thanks to all....
adilia >> kalau cair tu maybe adilia terlebih telur.....kdg2 terlebih telur menyebabkan adunan lembik x boleh dipaipkan.....masa boh telur satu-satu tu tengok konsistensi adunan....kalau dah jadi pes pekat tu dah cukup ler telur tu....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net