A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 19-Mar-2007 00:26 Email | Share | Bookmark

 
Dah seminggu badan masih x sihat2 lagi......ingatkan semalam dah ok, tup...tup....bangun pagi ni, tekak rasa perit semacam lagi.....nak menelan pun rasa semacam ajer......telan air manis pun rasa tawar jer......ubat antibiotik dah habis makan, tp elok jer ubat dah habis, demamnya rasa nak datang balik......

Ok ler.....back to my baking.......actually tak bnyk masak2 minggu ni.......sbb the whole week last week, kita bnyk tidur jer.......x leh nak bangun.......cuma ini projek kek lapis yang kita buat semalam......tercabar gak rasanya sbb sukatan semua x berapa pasti......jadi terpaksa buat sukatan sendiri.....at the end, selepas 3 jam, kek siap cuma terlebih masak sikit......apa pun, untuk yg jarang2 buat kek lapis, boleh ler kiranya.....nak buat sisik ikan, tp sisik pun dah herot petot......pasai terlupa sebelum tu tanam sisiknya belah mana.. ....



Quote:
KEK LAPIS SISIK IKAN
Sumber : Rabiah Amit

Bahan A
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
250 g gula halus
1 sudu makan ovalette
75 ml air sejuk
1 tin seri kaya (300 gm)
1/2 botol kecil Horlicks (100 gm)

250 gm tepung hong kong
300 gm mentega, dipukul bersama 4 sudu makan susu pekat manis
Kepingan Haw Flakes

Cara
Pukul bahan A hingga kembang kemudian kaup balikkan tepung dan gaul sebati.
Masukkan mentega yang telah dikacau tadi dan gaul rata dan sebati dengan adunan di atas.
Bakar 4 sudu makan setiap lapis hingga masak secara grill. Bagi setiap 2 lapis, letakkan haw flakes secara menyerong. Ulangi proses sehingga habis.

Nota :
1. Kita gunakan acuan 7" x 7" x 4"


Nina wrote:

Quote:
ida isk >> thanks ida pasal suruh nina minum air suam bnyk2......alhamdulillah dah makin sihat
raqynrafiqin >> biasa ler tu....kita ni dok rumah asyik boring jer.....landing 24 jam.....x leh jadi ler.....
nabialishad >> ooo.....gitu ya??? k nina take note ubat tu....thanks nabia.....
zzzzz >> itu ler zzzz.....nina ni buat kerja cam nigella kata.....1 don't have the patience.... bila dah susun baru sedor lupa nak tanda bekas.....pastu malas ler main tenyeh jer ikut suka.....
hellikonia >> ini ler my 3rd attempt buat kek lapis......w/pun cam interesting, tp very the lazy one tau kita ni......mmg pilih resipi yg paling mudah jer dlm bnyk2 beradik kek lapis tu.....
zana >> ini ler padahnya bila dok tercanguk jer kat rumah.....boring ehhh......
mamafami >> bukannya nina rajin pun mama......mama lagi rajin......hari2 nina jenguk rumah mama mesti ada jer yg mama masak......nina buat sekali sekala jer.....tu pun pasal dah berbulan dirancang..... kalau x buat gak, mmg compem ler nina ni pemalas....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net