A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-Feb-2007 00:47 Email | Share | Bookmark

 
Cubaan buat kek kali ni penuh dugaan gitu...... hubby x de out station....so jadual penuh ambik anak2 sekolah semua.....ntah pasai apa lak baby asyik meragam jer......nak menyiapkan kek kali ni makan berjam-jam......semuanya gara-gara baby asyik merengek jer.....start bakar kek dah lewat.....kena lak kawan order semalam nak ambik ari ni.....pukul 11.00 malam baru kek masak......tu pun kira ambik resipi mudah ajer......x kuasa nak putar adunan bnyk step......pastu dari petangnya pulak dok pk nak lukis apa atas kek......tp tengok jam dah dekat pukul 1.00 pagi.....adus.....x larat nak lukis teruk2 ekkk.....buat gambar pooh ajer le....mudah sikit......tenyeh ajer ngan piping jelly....pastu spray color sikit2.....bunga lak saja pi testing.....apa ke nama bunga pun x tahu..... jangan tanya bunga apa ya....



Quote:
Kek Sponge Mudah

500 gm tepung sponge cake mix
75 ml air
6 biji telur (dr peti sejuk)
75 ml minyak jagung
Tambahan : Sedikit pewarna pink & perasa strawberry

Semua bahan digaul hingga kembang dan putih kecuali minyak. Kemudian gaul minyak perlahan-lahan. Bakar dlm acuan 26 cm x 26 cm selama 45 minit pada suhu 170'C.


Nina wrote:

Quote:
mamaaisyah >> trimas utk nina??? waaa.....nina pun kategori pemalas bab masak2 ni......buat malu jer....
zana >> nina kata simple pasal awal2 nak lukis strawberry shortcake, pastu bila tengok bnyk pakai kaler, terus x jadi, dah ler dah tengah malam......hehehe.....malas ehhh......pooh x bnyk kaler, lagipun cepat ler sikit tenyeh jelly.... ini ler pemalas namanya......
harleena >> tq harleena......nak kata berseni tu x de le.....masih bnyk kekurangan ni.....pokok pangkalnya sapa pun boleh buat, janji kena tahu teknik dan selalu praktis.....
norli >> airbrush tu beli kat bwy lorong hj taib......bukan tsf punya, tsf punya quite expensive
mommy d&d >> piping jelly tu mommy boleh beli kat bakeri.....warnanya jernih, skrg dah ada yg ada perisa/warna.....tp nak senang beli yg plain....boleh kita letak color....masa nak guna make sure kacau sikit bagi dia licin sikit....utk colorkan pakai color biasa aje...yg cecair tu ya...
kacip >> hai kacip....lama x dengar khabar ya.....nina pun lama x menyampuk dlm fnr....segan lak dah lama2 ni.....skrg jadi ahli tingkap ..... nina rasa x de masalah kacip nak deco2 pasal kacip pun not bad gak masak2 ni......kan.....
LeeLin >> a'aa....boncet kan poyot dia.....
simply dee man >> tq tq....
penyulawa >> wah nim.....ngetop apa ke benda ehhh??? x nampak tang comot2 tu......
rossya >> aduss.....malu sih asyik kena puji ni.....
hajar >> idok ler lawa mana hajar.....kita nampak comot jer....
yatt >> ya ke yatt???? amacam pi kelas?? seronok ?? Dah boleh dah buat bunga sendiri ??? Lenkali buat sendiri, x payah beli....lagi jimat.....
penyu >> waaa....tag amende ler pulak nim oooo....
ida natrah >> nak ratakan piping jelly tu pakai painting knife.....x de ler susah ida....ida pun boleh buat sendiri.....
zana >> waaaa....tag lagi......
hanieliza >> tulunnn....tulunnnn......takut lak bila sifu cakap nak kek...... nanti turun aloq staq jgn lupa habak noooo....kalau ada rezeki boleh ler jumpa2......( ...malu lak nak jumpa sifu...)


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net