A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Jan-2007 03:54 Email | Share | Bookmark

My menu sepanjang minggu.....





Quote:
Sambal Sotong

Sotong kembang - direbus sebentar hingga empuk
Cili kering - dipotong, buang biji dan rebus sebentar sebelum dikisar
Air asam jawa
Bawang besar -dihiris bulat
Sedikit kacang tanah kisar/tumbuk halus

Bawang putih
Bawang merah
Sedikit belacan

Tumbuk semua bahan ini hingga sebati.

Tumiskan bahan tumbuk tadi hingga naik bau. Masukkan cili kering yang telah dikisar tadi. Masukkan sotong kembang yang telah dipotong ikut suka masing-masing. Masukkan gula, garam dan sedikit air asam jawa. Masukkan bawang besar. Akhir sekali masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk halus. Siap.


Quote:
ida >> x de le rajin ida.....malas gak.... tp kena ler masak sbb org kat rumah nak makan...
mommy d & d >> pasal tepung tu, nina sebenarnya guna tepung segera jer....tu pasal x letak pun resipi.....tp resipi tepung yg lain tu ada nina buat, campuran tepung gandum + tepung beras + telur + garam + sedikit serbuk kunyit + sedikit eno + air - anggaran ler ye....sotong tu x de le meletup coz kena make sure, air dah dikeringkan ngan paper towel....
yatt >> print out gambar atas kek??? yg camne tu yatt?? edible photo yg kena print out ker yg ready made jual cam gambar barbie tu??? kalau yg ready made, kat kedai bakeri bnyk...kalau yg edible not sure coz rasanya x jumpa lagi kedai yang buat printout sendiri ni....kecuali kita ada alat pencetak tu.....which is quite pricy...
sherry >> sherry tengok kat komen nina utk mommy d & d, lebih kurang gitu ler...
nabialishad >> k nina ada 3 oven....oven biasa jer....satu jenis Europa yang guna gas, Europa Jetcook RM950 (can fit 14 in x 14 in tray) dan Oven Butterfly kapasiti 34 liter RM300 ++ (lupa lak exact price brp)....tp kalau nak yg besar...so senang nak bake swiss roll misalnya yg pakai loyang besar, better beli yg kapasiti besar....mcm europa/zanussi/dsbnya....industry punya oven pun x mahal, ada yg kecik....cuma not sure pasal kawalan suhu.....apa pun, kena survey betul2 ikut keperluan nabia dan boleh guna long term....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net