A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 22-Jan-2007 02:59 Email | Share | Bookmark

 
Buat swiss roll ni sbb nak menghabiskan tepung sponge cake mix ngan buttercream yang masih bersisa di dalam peti sejuk......takut nanti terlupa rugi pulak.....so ini lah dia....



Quote:
RAINBOW SWISS ROLL

4 biji telur
250 gm sponge cake mix
50 ml air
1 sudu teh ovalette
50 gm minyak jagung

Semua bahan kecuali minyak jagung diputar dengan high speed selama lebih kurang 8-10 minit. Kemudian perlahan2 masukkan minyak jagung. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letak pewarna + perasa, ikut suka masing-masing. Bakar selama 10-15 minit pada suhu 200'C, Angkat dan segera alihkan dari bekas. Gulung sementara masih panas dan kemudian buka gulungan, barulah disapu dengan buttercream @ jem. Gulung ketat dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

Resipi buttercream boleh dpt di sini


Quote:
sam >> resipi buttercream tu nanti k nina bagi link ya....@ pakai jem pun boleh gak
ainaz_5129 >> tepung sponge cake mix kat kedai2 bakeri bnyk jual.....ainaz dok mana?
zack >> patah ekkk??? Susah nak cakap lak.....coz swiss roll ni sensitif sikit....x leh undercook atau overcook.....kalau terlalu garing permukaan dia pun mudah gak patah.....so before gulung, bentangkan tuala yg di spray ngan air skt, tabur gula halus then letak roll yang nak digulung, baru start gulung.....
zakiah >> roll ni bnyk mistake mudah jadi bila buat.....so kena selalu perhati mana yg x kena.....maybe adunan x kembang elok, so roll x gebu @ mcm2 lagi....nina pun selalu gak jadi, just kena aware selalu...
kuzi >> terima kasih.....sebenarnya lain paten nak buat, lain paten lak yang jadi......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net