A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jan-2007 07:12 Email | Share | Bookmark

Kek sponge ni buat saja untuk eksperimen..... bila dah siap....dok pk tak syok lak kalau makan kosong jer.....pk punya pk punya pk.....teringat resipi pandan layer cake yg pernah tengok dlm buku masakan......so buat ler resipi tu.....tp kek tu besar so adunan utk layer santan tu x banyak...jadi kita potong kek jadi 2 lapis jer....x leh nak lapis tinggi....



Quote:
Kek Span Tradisional

6 biji telur saiz B (anggaran 60 gm berat dengan kulit)

185 gm. gula castor
185 gm. tepung gandum
40 gm. minyak jagung

Cara

(1) Putar telur dengan gula hingga naik 2 x ganda.
(2) Kaup balikkan tepung gandum ke dalam adunan telur dengan perlahan-lahan.
(3) Masukkan minyak dan kaup balikkan hingga rata.
(4)Tuang dalam acuan 9" dan bakar selama 40-45 minit.


Ini lak rupa kek yang dah dilayerkan......




Quote:
Cara menyediakan adunan pandan:

1050g santan cair
225g gula castor
2 sudu teh serbuk agar-agar
1 sudu teh esen pandan
75ml jus pandan
100 gm tepung hoenkwe hijau

Untuk hiasan - kelapa parut kering

Semua bahan di atas di masak di atas api sederhana, kacau selalu hingga ia jadi pekat.

Untuk menyediakan kek, mula2 sediakan bekas yg lebih besar sedikit dari saiz kek. Tuangkan adunan pandan, biar sekejap, letakkan kek, tuangkan adunan pandan lagi, tuang lagi adunan dan ulang hingga semua selesai. Jangan tutup kek terakhir dengan adunan pandan, cuma kemaskan tepi2 yang kosong sahaja. Sejukkan di dalam peti ais. Setelah itu, keluarkan dari bekas dan salutkan dengan kelapa kering.


Quote:
[b]mamafami >> jgn x tahu nina ni pun mak andam gak.....cuma x de tauliah....
ida >> gitu ler lebih kurang cara buatnya.....ini cara org nak short cut jer....
anis >> ooo....sempoi gitu.....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net