A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Dec-2006 07:02 Email | Share | Bookmark

 
Teruja dek melihat kek yang dibuat oleh maklang dan juga semasa membaca buku resipi Alex Goh, terpandang resipi yang sama.....so apalagi, buat percubaan kek oren ini.....my verdict is that, the cake is so delicious.....saya buat sedikit penambahan, saja nak bagi nampak real sikit....



Quote:
ORANGE BUTTER CAKES

Bahan A
200 gm tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu besar tepung susu (i make it 2 tbs)
250 gm mentega

Bahan B
5 biji telur
175 gm gula castor

Bahan C
2 sudu besar jus oren (saya gunakan sunquick orange)
Parutan dari 1 biji lemon
Sedikit Perasa Orange Paste
Sedikit Pewarna Oren


Putar A hingga semua bahan bercampur sebati dan gebu.
Putar bahan B hingga pekat selama 10-15 minit (saya gunakan high speed)
Tambahkan bahan C ke dalam adunan B. Gaul sebati.
Tuangkan adunan B ke dalam adunan A dan kacau dengan menggunakan whisker sahaja. Kacau sehingga semua bahan bercampur sebati. Tuangkan ke dalam acuan 7" x 7" dan bakar selama 45 minit - 1 jam (atau sehingga masak).


Quote:
anis >> k nina selalu buat topping dia x keras, anis cuma panaskan whipping cream biar mendidih sikit, pastu tutup, boh cooking chocolate......ini agak2 sendiri jer...kalau nak pekat, boh lebih, kalau x, kurangkan jer.....jgn simpan dlm fridge bila dah boh topping nanti topping berpeluh, x elok nanti....
izaina >> terima kasih izaina.....pasal apricot glaze tu, selalunya nina gunakan apricot glaze ready made tu, tp kena masakkan dengan sedikit air sampai dia jadi licin sikit.....pastu sapukan ler pada kek..
mariam >> ish....tinggi memuji ni.....ala.....setakat nak share apa salahnya....nina pun bukan berguru sangat kat mana2 so mana2 pengalaman yg ada, apa salah share....lagipun nina tahu kalau kita lokek ilmu, x ke mana.....nina tahu camne rasanya bila org x suka share2 ilmu ni....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net