A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Sunday, 1-Jun-2008 10:26 Email | Share | | Bookmark
TEPAK SIRIH....

Tepak sirih ni actually tempahan dari customer.....mmg kelam kabut gak buat ni......sbb customer x confirm jadi buat ke tak......mlm sblm majlis baru dia hantar bekas untuk kita buat.....kita dah pening kepala pk mana nak cari daun sirih......mula2 ingat nak pergi kutip kat opis....hehehe.....tp nasib baik call hubby yg balik kg mlm tu.....MIL cakap daun sirih aceh bnyk kat rumah.....apa lagi....suruh hubby angkut dr rumah MIL jer.....sampai pagi daun tu masih segar....mmg tahan lama daun tu.....sori ler.....gubahan simple ajer.....sbb x de apa nak buat extra deco....kita guna apa yg ada kat rumah jer...nak cari bunga segar pun musim2 panas sekarang ni karang x tahan lama.....kita modenkan ler gubahan apa salahnya......




Sunday, 1-Jun-2008 10:20 Email | Share | | Bookmark
Fondant biru lagi.....

 
Ramai betul pengantin yg pilih kaler biru kali ni......ye tak???? Entry kali ni fondantnya biru lgak....ini order dari ct.....ct ni mmg my regular customer.......dah lama ct booking untuk order ni.....meh tengok rupa kek yg kita siapkan utk ct...




Ini pun order dr ct...cuppies untuk hantaran...separuh masuk kotak ni, lagi baki kena boh dlm kotak lain sbb x muat.....




Sunday, 1-Jun-2008 09:55 Email | Share | | Bookmark
KEK LAGI.....

Hmmm dah lama tak cuba2 resipi baru....sori ler kengkawan.....betul2 kehilangan bnyk masa untuk testing new recipes......rasa rugi jer tengok resipi2 yang best2 yg x dpt nak testing lagi......anyway, next time ekkk.......bila ada masa kita cuba cari masa untuk new experiment......yg boleh dikongsi2 dengan rakan2 di alam maya ini......

Buat masa ni, kita leh kongsi gambar2 kek yg dah siap ni jer.....tak pe ler ya....harap x de lak yg boring nak jenguk fp kita....asik2 tengok gambar kek yg x seberapa ni......meh ler jamu mata....penat kita buat ni tau.....siap pening2 kepala lagi nak siapkan......

Pertama order dari suraya di jitra....untuk majlis perkahwinan adiknya.....masa hantar suraya x ada.....x tahu ler apa feedback dr suraya sbb bila belek2 diari masa nak deco cuppies tak tulis lak apa design yg suraya nak..... ...harapnya menepati kehendak.....samada kita lupa atau mmg suraya serahkan kat kita.....tak ingat....kalu salah harap dimaafkan.....




Quote:
Kalu tak silap, quote ni dr suraya......lupa nak check no tepon.....anyway, thanks sue......muaaahhh....

"Akak, minta maaf sbb tak dpt jmpa ari2. Thanx for the lovely cuppies. Sedap, lembut & cantik"


Cuppies yg ni pulak order dr customer tetap.....seri.....untuk majlis pertunangan sepupunya.....semoga seri puas hati.....sori ler gambar x berapa berkualiti sangat.....ntah pasal apa dok ambik anglenya semua tak cantik lak.....




Last one order dari zakiah......last minute order.....zakiah serahkan pada kita untuk deco camne pun.....so kita buat semua deconya dr coklat.....kita siapkan ganache tu pagi sblm nak deco tengahari sikit.....balik dr ngantar semua cuppies2 kat atas tu, tengok2 ganache tu tak keras2..... alamak.....mati ler......camne nak buat swirl kalu topping lembik camni......so kita kuarkan balik ganache tu letak atas dapur, panaskan sekali lagi then tambahkan coklat lagi.....utk ganache ni saja kita guna 2 kotak whipping cream tu......coklat rasanya dkt 1 kg kita pakai ....fuuuh....bnyk betul.....ingatkan berlebih rupanya mmg semua ganache tu kita guna utk buat swirl tu ajer....yg lawaknya masa tengah dok pipe tu, piping bag pecah....... piping bag kain lak tu sbb kalu guna yg plastik dah gerenti jenuh nak picit......nasib baik stok piping bag kain tu bnyk......kalu x berpeluh ler kita nanti.....



Quote:
Feedback dr zakiah >>

"Nina dear, tqvm 4 e delivery n cuppies, both my mum n dad like it! hope 2 u meet u one day!"

Thanks zakiah....


Saturday, 31-May-2008 04:04 Email | Share | | Bookmark
CUTI2 SIRI 2

 
 
Siri 2

27 Mei 2008

Masih kat shah alam lagi.....tak buat apa2 pun kat hotel....boring ya amat ler pulak....nasib baik masa sembang ngan zura ari tu pasal jahit2 manik.....so apa lagi, kita dah siap bawak baju ngan manik buat menjahit sbb tahu mesti boring dok hotel x buat apa.....nak kuar pi shopping pun dr hotel dkt 10 minit berjalan kaki.....penat ler.....so dok hotel jahit manik ler...apa lagi......

Pagi tu bawak anak2 ke tingkat 4 hotel, dia orang nak mandi kolam......kita tengok jer.....sbb mmg x minat mandi kolam......





28 Mei 2008

Ini ler hasilnya....2 hari gak menjahit.....amacam??? boleh ler kan....??..... ini hasil pertama selepas pi kursus jahit manik ni......hahaha.....lamanya baru leh praktik......ini flashback ler kiranya......muda2 dulu dok jahit gak.....skrg masa x de nak curi2 jahit......ni baru boleh mencelah.....




29 Mei 2008

Hari ni bertolak balik ke perlis....kuar dr shah alam dlm kul 12.30.....itu pun selepas singgah kat bagus ngan jj.....sekali ngan de manis......nasib baik dpt beli gak cutter number tu.....ari tu dah jumpa masa kat bwy tp x beli......mahal sikit tp tak pe ler...nak buat camne....mentang2 ler musim cuti sekolah, hatta stok bunga ready made tu pun kat bagus x de stok langsung.....aiyaaa.....nasib baik kat de manis ada....itu pun tinggal kaler putih jer.....angkut jer le....

Sampai kat rumah dlm kul 9 mlm.....sbbnya singgah merayap kat pasar malam jitra dulu.....sampai awal betul kali ni dlm kul 6.30......tp kes merayap punya pasal, terus mlm baru sampai rumah.....elok2 jer letak barang terus masuk dapur......ada order nak kena siapkan utk delivery esok dr opis mate hubby......itu pun emergency nyer order.....order kul 1.30 pagi lak tu 2 mlm sebelum tu.....

Ini ler rupa cuppies yg ntah apa2.....aiseh....otak cheq blank lagi kali ni......nak lukis pun asik stop ...dah x dak idea......nasib baik customer kata cantik.....





Monday, 26-May-2008 15:45 Email | Share | | Bookmark

Gulai siput.....ini peberet kita sejak kecik lagi.....tak mau siput yg kat paya tu.....kita suka siput bendang......sapa yg tak suka x yah ler tengok ekk.....kot ler x berselera nak makan....



Quote:
Gulai Siput

1 kg siput - dibuang ekornya

Bahan dikisar bersama:-

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
Sediit lengkuas
Sedikit cili kering
Sedikit cili padi
Sedikit kunyit hidup

Santan secukupnya - yg pekat
Asam Keping
Daun Kadok - secukupnya
Garam
Gula

Cara
Masukkan santan di dalam periuk. Masukkan pulak bahan kisar tadi dan biarkan ia mendidih sebentar. Kemudian masukkan daun kadok terlebih dahulu, barulah dimasukkan siput tadi. Tambahkan garam, gula, asam keping untuk penambah rasa. Siap utk dihidangkan.

Nota :

Siput mesti dibersihkan berulang kali, kemudian ramas dengan hampas kelapa utk membantu membersihkannya lagi. Kemudian, rendam siput di dalam air yang telah diramas dengan cili api secukupnya supaya ia menjadi pedas dengan tujuan siput memuntahkan semua kekotorannya. Kemudian baruler dibuang ekornya. Pastikan buang ekor secukupnya supaya senang hendak menyedut siput tu bila nak makan nanti.


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net