A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 12-Jun-2008 02:24 Email | Share | | Bookmark
BERSYUKURLAH !!!

Sumber : rn

Jom..kita sama2 berkongsi tips & nasihat ke arah yg lebih positif. Kita cungkil apakah hikmah di sebalik musibah kenaikan harga minyak & barang2 lain...dlm keadaan sebegini sesiapa pun boleh naik minyak..DEMI CINTA kita pertahankan keutuhan keluarga kita..

1. Cinta Pada Allah



Perkukuhkan ikatan cinta kita pada Allah. Hanya padanya tempat bergantung & minta pertolongan. Mengadulah pada Allah segala masalah kita, kerana Allah Maha Mendengar. Perteguhkan solat lima waktu dan perbanyakkan solat sunat. Cuba luangkan masa dlm 5 minit utk solat dhuha setiap pagi sblm mulakan kerja.

Berdoalah dengan yakin..rezeki di tangan Allah. Mohon pada Allah dimurahkan rezeki, dicukupkan rezeki & sihat sejahtera agar dapat kita tunaikan segala amanah Allah dengan sempurna. Jangan lupa berdoa agar Allah membersihkan rezeki kita jika ada unsur haram di dalamnya..dengan ini kita akan reda dengan apa sahaja musibah yg melanda.

Berpuasa apabila mampu..latihkan diri bangun malam utk bertahajud & bersahur. Paling kurang berpuasa setiap Isnin Khamis. Bukan sahaja kita dpt berjimat malah dpt memperkukuhkan keimanan kita & menyuburkan hati..

Cerita Nina:

Ini penting sebagai asas dalam hidup.....kita bersyukur dengan kurniaanNya.....sedikit kita usaha, sedikit ler yg kita dapat......jangan bandingkan dengan orang yg hidupnya senang dan salahkan tuhan kenapa kita hidup susah......saya tetap percaya tiap perkara ada hikmahnya......mcm saya, didikan mak ayah dulu buat saya menerima segala takdir seadanya.....saya percaya jika saya ditakdirkan hidup susah satu hari nanti, saya harus tetap boleh berdiri dengan teguh.....tuhan tak akan menduga seseorang jika bukan utk menguatkan lagi imannya dan untuk melihat sejauh mana kesabaran kita menempuh cubaan.....cubaan ada dlm banyak bentuk.....wang ringgit, anak2 dan sebagainya......dan saya salah seorang insan bertuah yg terpilih utk diuji dengan ujian dari Nya......dan saya bersyukur......menerima semuanya dengan tabah.....

2. Susah senang bersama

Sekiranya kita saling memahami & memberi sokongan walau dlm keadaan susah sekalipun, tautan kasih kita akan bertambah erat. Jangan sesekali saling menyalahi pasangan masing2. Saat sebegini banyak hati perlu dijaga. Bersama berbincang & memberi sokongan utk menyusun semula perancangan ekonomi keluarga. Andainya salah seorang drp kita tidak mampu, jgn bebankan fikiran & mengguris perasaannya..begitu juga sebaliknya.

Ada hikmah di sebalik segala musibah ...saya pernah "jatuh miskin" tebih teruk lagi bahangnya drp keadaan hari ini. Keperitan ini kami lalui bersama..dan keadaan ini mengeratkan lagi kasih sayang kami sekeluarga. Walaupun badai datang pada setiap arah, dan beberapa kali jatuh ditimpa tangga...tp hasilnya..ikatan kekeluargaan kami semakin teguh.Setiap masalah yg menimpa kita leraikan bersama..anak2 perlu terlibat sama agar dpt membentuk peribadi utuh & menjadi insan yg bertanggungjawab..bukan lepas tangan & bukan lari drp masalah.

3. Pandanglah ke bawah, jangan mendongak ke atas

Biar.....biarkan pihak atasan dgn kerenah mereka..masing2 ada balasan di akhirat nanti. Cuba pandang ke bawah..lihat fakir miskin yg lagi tertekan yg hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Apakah yg ada pd mereka selain ketabahan & ketakwaan pd Allah?

Kita sering merintih tidak boleh mengubah cara hidup @ tiada lagi cara utk berjimat kerana rezeki kita "cukup-cukup". Tapi tahap "cukup-cukup" bg setiap orang berbeza. Ada org cukuplah dgn sarapan sekeping roti & teh dlm kos RM3, tp ada orang cukup2 dgn sarapan secawan kopi & sepotong kek yg mencecah RM20!

Ada yg merintih tak cukup duit tp barangan yg dibeli drp baju anak hingga anak baju semuanya berjenama & mahal2..tapi ada yg cukup sekadar memakai baju yg harganya RM10 sahaja.
Ukurlah baju di badan sendiri...kita sendiri tahu tahap kemampuan kita berbelanja.

Cerita Nina:

Part ni saya rasa saya sentiasa amalkan....cara hidup saya tidak mewah, sama sejak saya kecil atau sekarang.......tp kena ler kita bersyukur dengan apa yg ada.....berkereta mewah tak ada dalam agenda hidup......berpakaian mewah atau berjenama pun tidak ada......saya kadang2 tidak kisah mencari baju2 murah di tempat 'second hand' walaupun sesetengah orang merasa jijik.....baju2 pun jarang sangat berganti kecuali baju utk ke tempat kerja yg saya tempah mungkin 2-3 kali sahaja setahun.....kalau ada masa saya jahit sendiri....kalu tak mmg kena tempah......walaupun kadang2 rakan2 membaca saya bercerita makan di kedai2 yang sedap, itu pun berlaku waktu ada 'kelebihan' duit sahaja.....

Saya dah biasa hidup susah w/pun arwah ayah dulu seorang guru.....tp tanggungannya ramai....kalau makan telur dadar, mak dah siap potong2.....so sorang x leh tambah, takat 1 potong jer boleh ambik.....makan ikan pun gitu gak, mak dah siap kira sorang boleh ambik seekor atau time x de duit, ikan leh ambik separuh jer, mak dah kira dah....so bnyk tu jer yg digoreng......sbb tu saya ni makan nasi ngan telur goreng cicah kicap pun dah boleh dah.....lagi selera saya makan.......dulu2 ayam ke udang ke ketam ke tak pernah jumpa.....mmg tak pernah mak beli......3-4 bulan sekali dpt ler makan ayam.......oooo masa tu dah melompat2 suke......jakun ler kononnya.....

Masa belajar di itm, saya x dapat sponsorship.....masa yang sama gak 2 orang adik sambung belajar universiti.....lagi ler arwah abah x mampu nak tanggung......kos di universiti lagi tinggi w/pun adik2 saya dpt loan mara......maybe sbb dia orang ambik engineering ngan architecture, so brg bnyk kena beli......kesian arwah siap jual lagi tanah sekangkang kera yg satu2nya dia ada buat tampung adik2 kat universiti.....kos saya kat itm tak bnyk so saya tak kisah.....tak mcm pelajar2 kat itm sekarang hidup mewah.....makan kat dewan makan tak berapa lalu......duit bnyk so pilihannya makan di luar.....tp tidak saya masa itu.....saya 'fully utilized' kemudahan di dewan makan.....saya tak pernah makan di luar......pagi, tengahari, malam mmg saya telan apa yg ada di dewan makan.....w/pun tak lalu tengok ikan jaket tu tiap2 hari tp tak apa......bila saya lapar sangat tengah2 malam masa tengah dok study, saya beli melalui pagar asrama nasi lemak di gerai luar. Belanja saya di itm masa tu cuma RM30 sebulan......w/pun kawan2 saya ada mak ayah dia orang bagi duit poket paling kurang RM500 masa tu......kemudian tambahan RM20 kalau dekat time exam sbb saya perlu beli carbon utk mesin taip ngan kertas utk praktis menaip.....tp saya mmg rajin belajar....dan langkah berjimat saya supaya tak perlu refill carbon, saya belajar guna otak jer.....dasat kan......sedangkan utk menaip saya kena praktis supaya tangan laju....tp saya tak de duit nak refill carbon sbb sekali refill kena RM15....kawan2 selalu cakap mcm mana saya dpt speed laju dan maintain markah penuh tiap kali ujian sedangkan mereka x pernah nampak saya buat latihan kelajuan di bilik menaip.....alhamdulillah tuhan bagi jalan mudah bagi saya......mungkin sbb tuhan tahu saya tak suka menyusahkan mak bapak.....break seminggu kat kampus mak x bagi saya balik w/pun saya teriak nak balik kg.....mak kata x de duit nak hantar utk saya beli tiket bas.....mak kata balik masa abis exam jer.....so setahun cuma 2 x saya balik w/pun bukan ler saya dok luar negara......nasib baik masa tu dewan makan tetap provide makan pree, so saya tak perlukan duit utk survive....

Bila hari jamuan sampai, kawan2 berpakaian gemerlapan gitu....saya pun teringin gak.....tepon mak.....tepon pun pakai reverse call....tak duit nak tepon mak selalu......mak hantar sehelai baju kurung.....yang murah sahaja.....bajunya mak upah, kainnya mak jahit sendiri sbb dia boleh menjahit.....masa tu tumpang jahit rumah orang jer......kemudian saya cari labuci....saya jahit2 ler sendiri bagi nampak 'glitter' masa dinner......jadi ler....masa tu saya tak kisah sangat, saya cuma ingat janji pada diri saya nak hadiahkan anugerah pelajar terbaik kat arwah abah dan saya dah tunaikan.......saya the only one dpt anugerah tu utk kampus saya masa tu dan sewaktu dpt anugerah naib canselor di hari konvokesyen pula, arwah abah org paling gembira.....dan saya tak pernah tengok dia segembira itu, lebih gembira dari tiap2 semester menatap sijil dekan saya......walaupun tiada hadiah atas semua kejayaan saya, tp melihat dia tersenyum saya sangat puas hati.....(sob...sob....sedih saya....)

Dan sekarang pun saya masih gitu, tak kisah makan di mana......di gerai kecik2 tepi jalan pun saya tak apa......saya boleh duduk......rasanya saya pun jakun jer nak makan hotel pasal saya tak suka makan ada etika2 ni.....begitu gak membeli belah di kedai2 ternama.....nak masuk pun saya takut.....takut org tak layan.....

Sekarang ni bila ada duit lebih, saya penuhi sikit sikit hobi saya....yg dulu tak dapat saya buat.....saya suka membaca, so saya bnyk membeli buku.....itu hobi saya yg hubby saya tak berapa nak faham w/pun saya tak pernah mintak sponsor dari dia......saya jugak suka menjahit, jadi saya kumpul duit beli mesin jahit......dan dah jadi tabiat saya, kena ada complete set.....tu pasal mesin zig zag pun saya cari jugak....tp itu pun lama saya menabung......semuanya dah usia lebih dr 10 tahun sekarang......


4. Terus ceria, hindarkan stress..



Anak2 turut terkena tempias..jangan bebankan fikiran si kecil itu. Berjimat bukan bererti menyekat segala aktiviti & membuat catuan makanan.Kita bincang bersama secara santai dan terangkan kepada mereka kenapa kita perlu berjimat. Yang penting kita perlu ada alternatif lain..
Jom kita masak2 kt rumah..libatkan anak2 sekali. Klu mereka suka makan pizza, kek, donat etc...kita sama2 adun dan biarlah mereka hias sendiri..klu dapat pula dibawa sbg bekal ke sekolah lg seronok..maklumlah hasil tangan sendiri.

Bawa bekal..ya..cubalah sedaya upaya sekiranya ada kesempatan. Sekurang2 seminggu sekali. Atau sekadar bekal utk sarapan..sudah lepas belanja sarapan suami isteri & anak2.

5. Beriadah bersama keluarga



Kita tidak perlu bertapa di rumah sahaja...anak2 pasti bosan & memberontak. Jadikan aktiviti keluarga meriah & meninggalkan kenangan manis kepada anak2. Tidak perlu pergi jauh2 @ ke tempat yg mahal2..

Kita boleh bersama2 anak2 "bermain air" di halaman pada hujung minggu. Sambil2 basuh kereta & basuh kasut... takat mana je bil air berbanding kita perlu bayar jika "bermain air" di wet world etc..
Kita juga boleh beriadah ke tempat2 yg percuma..banyak taman mainan yg besar2 di KL & Shah Alam. Air terjun & mandi sungai di Templer Park, Ulu Yam, KLCC..atau bayar sikit utk mandi air terjun FIRIM. Atau bermain layang-layang di taman..

Jadikan juga bertani sbg aktiviti keluarga...Tak ada tanah? kita tanam shj dlm pasu..apa2 shj tanaman yg boleh dimakan..serai, halia, kunyit, cili, pandan, bawang (utk daun bawang) etc. Walaupun pd mata kita jimat brp RM shj..tetapi jika dikumpul..banyak juga jimatnya.

Cerita Nina:

Bab ni ada kebenarannya kan...??? Saya suka bercuti w/pun saya tak pernah lagi bercuti luar dr negara......hatta kuar semenanjung pun saya tak pernah.....tak pernah ada dlm agenda saya nak sampai ke sabah atau sarawak sbb merasakan saya tak termasuk dalam kategori org yg mampu nak usung anak2 sekeluarga....cuma saya harap dpt gak suatu hari nanti naik kapal terbang pergi mengerjakan haji.....itu jer yg saya harapkan.....teringin nak pergi umrah tp saya tak mampu rasanya....duit tu biar ler simpan utk haji.....terus yg wajib.....

Tempat bercuti cuma dalam semenanjung sahaja.....selalu nampak saya outing tu sbb benda pree....dah ikut hubby mesyuarat so dpt ler saya tumpang dok hotel2 5 star.....itu semua opis yg bayar......kalu dak pilihan kami chalet small bajet pun dah ok....kami jarang spend time kat hotel so siang hari kami merayap jer.....


6. Manfaatkan kesempatan, bukan ambil kesempatan!

Manfaatkan setiap peluang yg ada..kita kerap menerima sample percuma, kupon, mata ganjaran kad kredit & pelbagai jenis kad, baucer etc tapi kerap juga kita terlupa & tangguhkan hingga expired.. byk kelab percuma utk pembeli susu anak etc..dan kerap juga promosi & baucer potongan dikirimkan..nah! manfaatkanlah wpun mungkin cuma jimat RM1 satu pek susu..

Pantry di pejabat..apa yg disediakan di pejabat adalah utk kegunaan pekerjanya. Berapa kerap kita minum di pejabat berbanding minum di restoran sewaktu masa bekerja..pagi umpamanya? Klu ada biskut, kopi & teh di pejabat, sekurang-kurangnya kita sudah dapat jimat untuk kos sarapan @ minum petang. Kalau ada pula rakan2 sepejabat yg boleh pula berkongsi @ bergilir masak utk dijadikan bekal makan tengah hari..lagi jimat..Tapi ingat..jangan ambil kesempatan atas kebaikan orang lain. Kita perlulah sama2 memberi & menerima.

Manfaatkan peluang yg ada utk tambah pendapatan..klu ada bakat menulis @ menterjemah, membina laman web etc manfaatkanlah. Banyak perniagaan yg tidak perlu modal besar sekarang ini.
Tapi ingat..jangan sampai mengganggu masa kerja di pejabat.

Cerita Nina:

Hmm....tu pasal saya venture into small biz ni....tp modal ni besar gak...bukan kecik.....bila abis kena tambah stok lagi....itu pun pakai modal.......so main korek, tutup, korek, tutup.......kalu biz tak pakai modal lagi syok, mcm kemahiran menulis, menterjemah atau menyanyi misalnya....macam one of my best buddies....pandai cari duit ngan menyanyi.....sejak zaman study lagi.....skrg pun dia aktif nyanyi utk radio dan tv.....berbakat gak dia menulis lirik.....kawin lak hubby yg ada studio rakaman dari keluarga seni.....lagi ler dia untung.......tp saya tak de bakat dlm bidang yg mcm ni.....so tak upaya ler saya.....

7. Berbanyaklah bersedekah & menabung



Kita tak akan jatuh miskin bila bersedekah..itu janji Allah..Allah akan cukupkan rezeki kita. Tak perlu banyak tapi biarlah istiqamah..tak ada harta, kita sedekah masa & tenaga. Latih anak2 kita utk ringan tulang membantu anak2 yatim & fakir miskin. Percayalah.. kita akan dapat rasakan ketenangan & kepuasan yg tk terucap jika kita dapat bantu orang lain yg susah. Yg paling penting kita akan memperolehi keberkatan-Nya, dan Allah akan membalas sedekah kita dgn rezeki yg berlipat ganda.. bukan sahaja rezeki harta benda. malah rezeki kesihatan, kebahagian etc..

Jadikan menabung amalan sekeluarga klu boleh setiap hari.. 10 sen, 50 sen, RM1..terpulanglah. Ada tabung khas utk keluarga, tabung anak2, tabung hasil penat lelah, tabung utk bersedekah etc..atau cuma satu tabung utk satu keluarga pun cukuplah.

Cuba kita kumpul duit yg sepatutnya kita belanjakan utk makan setiap hari itu kita simpan, gantikan dgn bekal dr rumah, begitu juga duit yg kita jimat hasil bertanam sendiri, beriadah di tempat percuma dan sebagainya...latih anak2 menabung duit belanja mereka..bila hujung bulan kita boleh lihat berapa banyak kita boleh jimat!

Semoga apa yg dibincangkan ini dapat memberi manfaat utk semua..kita cuba sedaya upaya kita. Saya berpesan utk diri saya sendiri sebenarnya. Sama2 kita kembali kepada pengertian asal pepatah Melayu: Rezeki secupak tidak akan jadi segantang..sebenarnya bermaksud: Seandainya kita berusaha utk secupak, secupaklah kita dapat; jika kita lipat gandakan rezeki kita utk segantang maka segantanglah kita dapat...

Cerita Nina:

So kesimpulannya kena ler rajin berusaha......cari apa kelebihan kita.....sokongan dr belakang tu penting tp jangan pulak jadikan itu sebagai halangan jika tak ada sokongan......kena ler kita buktikan kita boleh berjaya.....bagi yg sudah biasa hidup senang, saya tak fikir masalah ekonomi sekarang ni satu beban.....tp bagi yg hidup ala kadar ni agak perit memikirkan belanja seharian lagi, nak menabung lagi......kadang2 terpaksa korek tabung nak cover hidup hari2.......hmmm.....

Dipetik dari tulisan:--
http://eksekutifsuri.com[img]

Nina wrote

Quote:
idaisk >> mesin di rumah tetap berfungsi coz skrg ni my hubby lak yg syok menjahit.....abis baju2 dia yg dia boleh alter, dia bukak and dia jahit balik.....
linda >> majoriti kita ni mmg tahu menjahit kira semua teror2 gak ni....gitu ler nina ni pun.....cuma masa jer yg terhad jer skrg ni....
rinnchan >> kiranya semua bertuah2 belaka.....nina dr kecik dah kena bnyk berkorban....jangan kata nak pi obesi, nak pi itm pun arwah tak bagi, dpt offer buat nursing pun dia tak bagi......dia suruh gak kita jadi cikgu mcm dia sedangkan kita x minat....itu ler seingatnya pestime bangkang cakap arwah....sbb tu kita mengaji pulun giler nak buktikan pada dia.....dan alhamdulillah.....kita berjaya.....w/pun jadi ler ngan apa yg ada sekarang sbb dah abis belajar pun tawaran sambung terpaksa lagi kita tolak sbb tak ada duit.....ingat lagi arwah abah tanya "nak sambung belajar ke nak kerja???".....sambil tengok kita ngan mata dia yg sayu tu..... kita tahu dia tak mampu dah nak tanggung kita lagi......kita jawab "x pe ler abah.....oghang kerja jer ler"


Wednesday, 11-Jun-2008 06:48 Email | Share | | Bookmark
KEK UTK SHAH, BUAH HATI EJAY

 
Kek utk cik hubby si ej...khusus buat besday buah hati dia ni......heheh....jangan mareee ej.......orangnya minat snooker....so kita pun menyahut cabaran ler.....nasib ler cik abe dia dok dkt sini....kalu idok sahih ej buat sendiri keknya.....tokey kek pun order kek ngan kita........ .....tp dah bespren....so mmg excited nak buatkan.....

Masuk bab snooker ni......tak pernah main pun......berapa bola kena ada pun tak tahu.....so taram ajer....janji ada rupa.....pagi2 ej dah pesan kena deliver ke opis cik abe dia......sampai jer opis shah, suruh receptionist dia call shah.....shah pun baru sampai......terkejut dia tengok kita ada kat situ......pastu tengok lak kek kat meja receptionist......surprise ler ekkk ej.....terubat hati shah nooo ...ingatkan bini dia tak ingat besday dia......




Kad ni pun kita buat sendiri.....ala....pakai print shop jer.....cuma kena cantum2 sendiri....ayat tu reka2....main gabung2 jer sbb akak lupa ler ej bawak balik kata2 yg ej suruh tulis tu...... .....aiseh....bagi romantik sikit....org dok jauh2 ni.....




Amacam ej....??? ok dak?? smlm dah mms kat ej....siap2 tu terus antor gambar kat empunya yg mengorder...... sori ari ni lambat lak update pasai lupa bawak kabel mai opis.....


Monday, 9-Jun-2008 06:42 Email | Share | | Bookmark
YOK CUCI MATA TENGOK KEK LAGI.....LAST 4 TODAY....HEHE

 
Ok....ni yg last utk hari ni.....yg ni utk sue yg sedang buat short course kat sini.....sori ler sue cuppies tu lari2 masa dok dlm keta.....tak mau dok diam.....cuppies tu akak tepek stoberi buat souvenir.....sue x mintak pun tp since ada stoberi baru beli kat dlm peti akak so apa salahnya, akak pk nak menambahkan seri kat cuppies......so boh jer le.....baru nampak segar sikit......akak harap sue suka sebagaimana excitednyer sue ngan kengkawan masa akak antar tadi.....




*tadi lupa bawak kamera so snap guna kamera lama kat rumah....aiseh.....lagi cerah dr kamera cheq yg baru.....


Monday, 9-Jun-2008 02:33 Email | Share | | Bookmark
YOK CUCI MATA TENGOK KEK PART 4

 
Ini order dr niza from alor setar gak....tp pick up kat tanah merah......hopefully niza puas hati......








Ini order dr nurul....nurul dtg pick up sendiri.....sori ekk nurul kena datang pick up awal2......dah ler silap bagi duit baki kat nurul......tertanya2 lak nurul berapa rega....... .....silap hulur duit.....nasib baik nurul kira dulu....kalu dak x pasal2 jer terlebih bayor kat akak.....




Monday, 9-Jun-2008 02:24 Email | Share | | Bookmark
YOK CUCI MATA TENGOK KEK LAGI PART 3

 
Kek ni buat melisa dkt alor setar......lawak lak pi cari rumah melisa....mula2 confident jer ingat alor malai tu area taman serindit......sedap jer pusing.....sekali bila tanya org, itu taman malai bukan alor malai....aiseh......bila call melisa rupanya rumah melisa area kolam renang.....uih...kalu melisa tak guide sure x jumpa rumah melisa......






[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net