A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 19-Aug-2008 09:18 Email | Share | | Bookmark
MY LIL' SISTER'S WEDDING DAY

 
Tanggal 14 Ogos 2008, adik paling kecik dah selamat diijabkabulkan dengan rakan zaman sekolahnya......cinta monyet dia yg berlarutan sampai ler jadi real punya......oooo very loyal ler my lil' sis ni...... .....tahan betul tu......

Orang yang paling busy of course ler kita ngan mak.......org lain bawak diri ajer.......sampai kita pening kepala ngan semua persiapan dia.......dari awal sumer kita yg kena siapkan...dia cuma siapkan barang untuk letak atas dulang hantaran jer......mak aiii.....kakak nyer pening siapkan alas par, siapkan bunga dulang, hiaskan dulang, siapkan barang hantaran........dah ler dah setengah perjalanan nak balik kampung, baru sedar dulang hantaran tertinggal kat rumah.....kelam kabut lak tepon mak mintak cari dulang lain......dah tak sempat nak patah balik.....karang x sempat sampai majlis akad nikahnya.......sat gi muncung lak tak de tukang mekapnya lak......kita ler tu.....dah sampai rumah, terperasan tertinggal lak alas dulang organza yg kita dah siap2 beli dari awal.......adusss.......apa ke hel lak ni.......terpaksa cari lain ler......

Sampai dah lewat petang.....kita siap2kan sikit hantaran yg ada.......lepas isya' majlis akad nikah akan berlangsung di masjid berdekatan......adik yg di langkawi jadi wali......kita ler tukang mekap......buat jer le ala2 orang x berapa nak reti......kalu harapkan adik, apa benda pun dia x de nak buat mekap......hmmm selamat ler adik jadi isteri orang.......rajin2 ler turun dapur nanti.....hehehe.....

Esoknya, Jumaat.......bawak anak2 turun Kota Bharu ke SSF cari alas dulang......adus.....tak jumpa yg lain, cuma paten biasa jer ada......hmmm jadi ler dari tak de langsung......sbb hubby tak ikut, mmg berantakan ler ngan budak2 3 orang tu ikut sama.....baby lak asik nak tidur.....so nak kena dukung dia lagi......adeiiihh.....berat tul budak ni.......lepas tu ke TESCO kejap, beli buah2 nak letak atas hantaran.......

Sabtu, majlis kenduri....majlis sederhana jer.......jemputan pun setakat ahli2 keluarga dan rakan2 terdekat sahaja......makanan pun cater, so tak de ler penat nak terkam periuk sumer......kul 3 rombongan pihak lelaki sampai, tak perlu kalut2 ambik gambar sbb belah lelaki dah prepare photographer untuk sumer majlis.....so kita ambik gambar utk kenangan diri sendiri jer le......lagipun susah nak ambik sbb sumer gambor ada jer tangan si photographer tu.....semak lak.....tak nak bagi can langsung kita menyelit nak ambik......dia jer yg control.....

Hari Ahad hari relax.......ajak hubby ke Kuala Besut......tak jauh dari rumah, dlm 15 minit jer.....sbb rumah dah sempadan ngan Terengganu ler kiranya......sebenarnya dok teringin nak makan otak-otak kat satu kedai ni tp tiap kali pergi asik tutup ajer.....pastu nak makan satar kat depan balai polis tu......mmg sedap.......peberet kita ni.......

Hari Isnin, majlis sambut menantu.....temanya hijau.....alhamdulillah.....semua dah selamat.....dan kita pun bertolak balik selepas majlis tu.....













Tuesday, 19-Aug-2008 08:58 Email | Share | | Bookmark








Monday, 11-Aug-2008 03:25 Email | Share | | Bookmark
Cheese cake ngan peach & blueberry

Cheesecake untuk orang kuala kedah.....harap puas hati.....serba salah gak bila tengok cheese cake ni kecik jer cuma 8".....i used about 600 gm of cream cheese.....kalu buat besar mmg ler nipis nanti......takut gak customer rasa tak padan ngan rega......tp kek ni mmg berat sekitar 1.5 kg......lagi satu ini pure cheese cake, bukan pakai teknik fold ngan meringue.....so kek ni mmg tak naik, lagu mana awal2 tuang, dah siap bakar pun tinggi tu gak ler......

Kek ni customer request top up ngan blueberry ngan buah2 sikit......kita letak peach sbb mudah nak cari.......stoberi ni paham jer le......belah sini mmg x dak jual pun...... nasib baik ada stok, boleh ler letak.....kalu dak, mmg kita suruh customer tukar pilihan buah.....

Kebetulan lepas pi deliver, kita singgah kat Tesco.....tengok ler rega cheese cake kat Tesco.....hmmm....bukan nak kata ler......1/2 kg cheese cake rasanya diameter dlm 14 cm ngan tinggi dlm 2 cm dah RM38......ooo kira murah rega kek kita lagi ler......




Nina wrote

Quote:
amalhayati68@gmail.com >> k amal, adeiiih k amal.....bankrapsi ler kita kalu gitu k amal.....barang bukan murah.....mcm buat kali ni, cheese yg biasa tak ada, so mmg pakai yg branded......nak sedekah boleh, yg ini pun nina rasa dah lebih dr sedekah sbb itu pun tak untung bnyk gak.....pestime bakar guna loyang 9" jadi nipis.....nina sanggup adun lain boh lak dlm loyang 8", tp mmg jadi tinggi ler.....baru ler puas hati.....kalu tak, mmg x sampai hati gak cam k amal.....yg nipis buat makan sendiri.....w/pun rasa dia tetap sedap cam yg 8"....tp jgn ler tolak kat orang murah sangat sampai kita tak untung.....penat pun kena kira gak kak......sian kat kita nanti.....
syazwaniadnan >> hehe....thanks wani......
raina >> hiiii raina......thanks sbb suka, akak pun suka berurusan ngan customer cam raina....
yin hasni >> adeiih.....ada ke org buat fp akak jadi reference??? buat malu akak jer......hehehe
rozamy amelia@pernec.com.my >> hai amy......tima kasih amy......
amalhayati68@gmail.com >> gitu ler k amal.....kat kl brg2 mentah ni murah sikit, mcm kat alor setar ada gak ler pilihan kedai bakeri....tp kat sini tak dak ler k amal...mmg x kaya pun nak biz ni......and pasal cheese tart tu, actually x leh bakar lama2.....cukup dlm 10 minit jer.....




Friday, 8-Aug-2008 07:10 Email | Share | | Bookmark
MU tukar nama.......& Choc Swirl Cheese Tart

Kek MU baru lepas deliver kat ??? di unimap......(eh....lupa nak tanya nama, dah salam tp tak tanya....... .....sbb awal2 order pakai org tengah).....anyway thanks ekkk......order ngan akak......kek tu guna butter golden churn sbb orang tengah mmg suka makan kek guna butter goldern churn.....so rasanya ni recommendation dari orang tengah.......

Request nak kek MU tp kena tukar nama jadi MUSLIMEEN UNITED........actually utk besday surprise pada tarikh hari ni 08.08.08.....wah....cantik nombor tu......tak jumpa dah lepas ni nombor seunik ni.....harap2 customer suka.....



Yang ini pulak order dari regular customer kat politeknik.....sblm tu dah deliver kat sana and dah 2 hari berturut2 dok buat tart ni......cuma ari tu x sempat nak ambik gambar........semalam another customer kat poli sms kata nak order tart yg sama tu gak.....so kita siap2kan kulitnya dulu, bakar dan simpan.....sbb ingat tengahari ni baru nak boh intinya dan bakar.....sblm balik rehat tengahari tadi, customer sms lagi katanya nak tambah lagi satu kotak........ so balik tadi, kita uli lain ler utk kulitnya sbb yg prepare smlm cuma utk 1 kotak jer....... hmmm dah siap......petang nanti nak deliver......tunggu ya nida......





Wednesday, 6-Aug-2008 00:57 Email | Share | | Bookmark
TART KERANG

Cookies ni not for sale....tujuan utamanya nak share ngan kengkawan resipi yg nina dah try ni......sedap sbb tart kan...cuma yg beza buat intinya guna inti blueberry.....tekniknya jer yang lain sikit sbb nina pakai acuan biskut kerang ni.......dok pk gak camne nak buat and last nina dpt outcome cam gini.......utk buat makan sendiri boleh ler ya sbb leceh and lambat sikit, mcm kita buat tart gulung tu gak......tp yg ini dilapis ngan inti dan diterap......kita tengok gambar dulu, resipi nanti nina tepek ya......sekali ngan acuannya......supaya senang dpt gambaran.....kot2 ler ada yg jarang jumpa acuannya....



Quote:
Tart Kerang

100 gm mentega
50 gm gula aising
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
30 gm tepung beras
50 gm tepung jagung
70 gm tepung gandum
Sedikit pewarna ungu

Inti blueberry

Semua bahan digaul bersama hingga menjadi doh yang lembut. Canaikan adunan, letakkan inti dan letak satu adunan nipis di atasnya. Tekan dengan cutter kerang. Bakar pada suhu 160'c selama 20-25 minit.






[<<  <  1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net