A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Monday, 31-Mar-2008 01:52 Email | Share | | Bookmark

 
Semalam siapkan cheesecake order dr customer......tp customer hari ni baru balik dr kursus, so kena bertapa dulu dlm peti ais.....my baby lak asik dok bukak katup peti ais.....so bila dia nampak kek tu, dia meragam tak abis-abis......asik sebut "nak kek.....nak kek....!!!"........kek tu hampir2 nak kena 'sembelih' ngan baby..... ....nasib baik sempat gertak dia sblm tangannya menguit kek tu......so.....terpaksa ler......berhempas buat kek satu lagi.....cheese cake gak......sementara tunggu kek masak.....ye ler.....cheesecake kan lama proses dia......so kita bodek2 ler baby dulu tunjuk kat dia kek yg tengah dok masak......pastu bodek2 dia suruh tidur dulu sambil cakap "kek dlm peti ais hak orang.....tak leh makan tau......mama dah masak satu.....petang nanti kita makan......baby tidur dulu ekkkk".........baby pun ulang 'hak oghang" dengan pelat dia ler......konon paham ler tu..... .....

So....ini ler kek untuk anak2 ngap pulak......resipinya sama jer ngan yg pernah kita taip sebelum ni......








Monday, 31-Mar-2008 01:14 Email | Share | | Bookmark

Udang Lax Xi
Sotong Gajus
Sepatutnya entry ni kita update masa cuti hari minggu.....tetapi ntah ler......malas betul nak bukak laptop.....kena pulak cuaca sekarang panas yg amat sampaikan nak dok kat dapur buat kerja pun menitik2 peluh kuar......tak tahan betul.......ni kan pulak nak bukak laptop relax2 menaip.....aiseh.....lagi syok dok depan tv tengok citer...... dah dua malam tak berapa lena nak tidur.....so kena lak time tu semua org dah landing.....sedap ajer kita control tv.....sat tukar channel 411....sat 412......sat 413.....pastu 701...... round channel tv gitu......sat tengok adrift, pastu tengok imaginary playmate.....pastu tengok 12.00AM (tajuk movie ni....bukan jam....)...smlm lepas tengok Anugerah Bintang Popular......kita sambung tengok movie lagi......hahaha......tak de kerja sangat ler tu.......

Wokay ler.....lama kita tak boh entry masak2.....lately malas nak ambik gambar + jarang masak + repeated recipe.....so no entry masak2 ler......tp hari ni ada entry lauk2.....rajin sikit.......hehehe......kita update gambor dulu.....nanti kita taip resipinya ya......

Beriani Ayam


Udang Lax Zi


Quote:
Udang Lax Zi
Source : Mingguan Wanita

500 gm udang yang telah dibersihkan
2 batang Serai
100 gm cili merah
100 gm bawang merah
100 gm bawang putih
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
5 sudu makan minyak masak
30 ml air

Kisar serai, bawang putih, bawang merah, cili merah. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga garing.

Masukkan semua bahan sos kecuali udang. Masak hingga pekat dan akhir sekali masukkan udang. Biar masak seketika.


Sotong Gajus
[b]


Wednesday, 26-Mar-2008 07:31 Email | Share | | Bookmark
BERKELAH KE PUSAT REKREASI BUKIT WANG, KEDAH

Lama benor tak update fp.....angin malas datang bertandang minggu ni.....asik bukak tutup fp jer......tunggu ler angin rajin datang nanti kita teruskan dengan resipi2 baru ler pulak......sbb dah lama x berkesempatan nak berekperimen ngan resipi baru.....

Wokay....minggu lepas, 21 Mac adalah hari ulangtahun kelahiran kakak yang ke 6 tahun.....seperti biasa, nasib ler dpt mak tokey kek......pasal sudahnya tak bake pun kek kat anak....bertuahnya mak..... .....tp mama dah siap belikan teddy bear buat dia.......sbb tahu dia suka simpan semua anak2 patung dia dengan baik......plastik pun dia x bukak......tp kalu dpt kat baby, silap2 kaki2 bear tu semua jadi tempang.......

Mama janji ngan kakak nak bawak dia celebrate kat pizza hut.....sbb dia suka makan spaghetti kat pizza hut.....bukan x leh buat tp bior ler.....dah tentu dia nak makan kat luar, yg mama leh makan lenkali.......so belanja satu famili makan kat situ.....papa belikan dia kasut untuk besday present dia.....dia pilih kasut warna pink......

Esoknya, masa tengah masak untuk makan tengahari....papa masuk dapur cakap jom pi berkelah......aiseh....papa suka buat jadual on the spot....nasib baik semua lauk dah hampir nak masak......so pack2 semua masuk dlm bekas......kejap jer.....mama pun express bab packing2.......

Dah kuar rumah, berbelah bagi nak berkelah ke mana....ye ler.....jadual tiba2......sat kata nak pi Bukit Ayer....pastu kata pi ke lain.....mama cakap....jom ler pi Bukit Wang.....tak jauh mana pun dr rumah.....cuma dlm 40 minit jer.......lagipun dah lama tak pergi......last pergi rasanya masa baru2 kawin dulu ler kot...... so bertolak ler ke sana.....tengok langit mendung ajer......half way hujan dah rintik2.....aisehman.......karang mandi dlm hujan lak......perut dah lapor dah ni......dah lewat pun.......nasib baik bila sampai sana tak jadi lak hujan.......orang ramai sangat.....especially budak2 muda......pusing punya pusing jumpa port sesuai buat berkelah......dkt ngan kolam tu ler......tempat tu agak terbiar dah sekarang ni......tp jadi ler.....lepas buat budak2 nak berendam.......








Thursday, 20-Mar-2008 04:10 Email | Share | | Bookmark

 
So sorry semua sbb x sempat nak balas komen2 kawan2 semua.....too bzeee minggu ni......bnyk sangat kerja sampai nak upload fp pun x sempat......sabar ya....mana2 yg bertanya tu nanti kita balas pertanyaan korang ya.....buat masa ni cuci mata dulu ler ya......

Yg ini order dari uum sintok...........




Yg ni order dr seorang makcik untuk anak sedaranya kot....



Yang ni lak order dr seorang sahabat kepada sahabat baiknya yang menyambut hari lahir semalam....... sori ya iewa....lambat lak akak upload gambor....









Thursday, 13-Mar-2008 14:38 Email | Share | | Bookmark

 
 


Assalamualaikum

Hai..... hari ni saya bersiaran dr bandaraya bersejarah...mana lagi.....kat kota Melaka ler kan.....hehehe......gambor kat atas gambor bandar melaka dr hotel tempat kami menginap.....gelap gelita......yg ada kat depan tu pun tak tahu apa.....yg nampak cuma holiday inn jer.....hehehe.....

Penat perjalanan hari ni.....bertolak dr rumah dkt pukul 11 pagi.....tp sbb kalut dok ngantor2 kek.....dah lewat lak jadinya.....sampai dah malam......nasib baik teringat nak tepon hotel mintak hold reservation.....kalu tak kita orang sure melepak dlm keta....... .....

Sebenarnya ni nak update kek2 yang kita prepare sblm kita ke sini.....so....cuci-cuci mata ler dulu ya.....kita update sekali harung jer ler.....senang.....

Yg ni 2 tiered cake....Selamat Pengantin Baru buat Ctah dan Cown.....sori akak x sempat nak pi kenduri sbb kebetulan jatuh hari ni...hari nak bertolak ke sini.....

Kek : Butter - bawah 2 kg, atas 1 kg





Ini pulak tema pulak tema putih biru.....

Kek : Chocolate Moist 1.5 kg




Yg ini lak tema hijau....

Kek : Butter cake 1 kg




Ini puding marble.....tak kena lak kombinasi.....sbb tak menyerlah....tp tak kisah ler ekkk.....janji rasanya tetap sedap...(pepandai jer nak cover line... ) ....tempahan utk hantaran....








[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net