A Little Creation From My Little Kitchen....
Image Hosted by FileHive.com
By: baby batriesyia

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 28-Aug-2008 08:47 Email | Share | | Bookmark

Hehehe.....ni angin malas dah mai dah ni......jadi tengok gambar ajer ler ya....





Tuesday, 26-Aug-2008 00:31 Email | Share | | Bookmark
HAKIMI DAN BUAH SULUNG MANGGA EPAL KU.....

Hari ni nak kuar topik dari biasa sikit.....nak citer pasal pokok pelam kita ni.....baru berbuah sulung.......pokoknya kecik jer, hampir nak sama tinggi ngan kita jer.....tp buahnya sampai nak patah dahan sbb terlalu bnyk......sampai hubby kena ikat dahan tu ngan batang lain takut nanti patah.....hari ni kita usung bawak opis, nanti nak suruh kawan buat garam belacan buat cicah.....haaaa.....meleleh air liur ni.....buah fresh kutip kejap tadi.....kita tahu geng opis ada yg kaki garam belacan cam kita.....so meh petang sat gi serbu tempat biasa kita pekena garam belacan.... kawan kita buat the best garam belacan ever.......kita mmg tak mau buat, part tu mmg kerja dia......



Ini lak gambar anak sedara baru kita......anak adik kita yg dok kat Langkawi.......alamak aiii.......dtg dr keturunan mana ler budak ni.....baru 3 bulan.....beratnya dah dkt 10 kg......lagi 5 kg nak sama berat ngan anak kita yg dah nak masuk 3 tahun...... kita mmg x larat nak pegang.......semangat benor badan dia.....nak kata gemuk idok ler, tp badannya mantap ya amat......






Sunday, 24-Aug-2008 02:32 Email | Share | | Bookmark
Stoberi Cheese Cake.....

 
Untuk santapan mata di pagi2 ini....




Nina wrote

Quote:
amal5041 amalhayati68@gmail.com >> ooo ada yg murah ekkk.....ari tu nina pergi paling murah cuma RM8.99......so terpaksa ler ambik sbb dah customer request......
Yinhasni ryiena@yahoo.com >> hehe.....koleksi apa yg kuar tu....??? kan dah lama bertepek di atas fp akak ni........minggu depan akak dah tutup order.....so sapa yg nak silakan.......
syazwaniadnan >> hai wani....ini personal opinion akak ler.....akak rasa cake base lagi sedap pastu dia lagi presentable....sbb pakai base cookie mudah berderai....tp yg ini dia terletak cantik then nak alihkan pun senang, just pakai spatula yg besar tu jer tolak......kdg2 pakai cookie base ni dia pecah2 so tak cantik......pasal stoberi tu, akak rasa just pilih buah yg merah gelap dan ranum.......kalu boleh pegang, make sure masih keras.....yg ini mmg manis sbb ada balance sebiji akak try....hehe.....





Friday, 22-Aug-2008 04:08 Email | Share | | Bookmark
Kek Lagi.....

Hari ini sedikit sibuk, minggu depan ada lawatan penilai audit kualiti...so masing2 semua sibuk mengemas, buat sedikit 5S dan macam2 lagi......kita pun tak ketinggalan, setakat kemas2 mana yang patut supaya tak sarat dipandang nanti......dengan ruang yg sempit dan pelbagai benda ada di dalamnya mmg sukar jugak nak pastikan semuanya teratur.......hmmm apa2 jer le.....

Hari ni nak tunjuk kek coklat, yg ni seberat 3 kg tp customer order utk 2 kg jer......bukan apa, satu adunan kek kita mmg berat dkt 1.5 kg, tp no hal.....kita tak cut down mana2 bahagian pun, so bila customer nak 2 kg, kita adun 2 adunan gak......menjadikan berat kek sekitar 3 kg......pegang sebelah tangan mmg lenguh ler gak.....design ni design tergesa2...... lepas bakar kek, kita biar kek sejuk dulu........dah mengantuk so kunci jam sekitar kul 1 pagi and hubby pun janji nak kejut sbb dia kata dia belum nak tidur lagi......haaaaaa tu dia.....kejut ke tak kita pun tak tahu......sekali tepon kita yg kita dah set waktu solat berbunyi tepat 5.55 pagi.......waduuuhhh........dah dkt kul 6.....alamak.....ada 1 jam jer masa nak deco......nasib baik kek coklat, and ganache dah prepare siap2 smlm......apa lagi.....bercelapak ler ke dapur......dum dam dum dam.......6.45 siap......fuuuhh legaaa.....ingatkan tak sempat.......

Ini ler rupanya, bunga lari dari kebiasaan sikit.....saja nak test jadi ke tak......





Thursday, 21-Aug-2008 02:11 Email | Share | | Bookmark
KEK SEKITAR MINGGU INI.....LAYANNNN

 
Kek ni adik yang punya, hadiah sempena majlis perkahwinannya baru2 ni......simple jer.....dlmnya kek lapis order ngan ina...thanks ya ina......kita ni bab kek lapis mmg angkat bendera putih, paling malas nak tunggu melapis ni......



Ini lak kek2 milik Sharifah dari Kedah Holdings.......hari ini majlisnya yang diadakan di Darul Aman Golf Club dkt Jitra......thanks sbb percayakan akak untuk menyiapkan kek sempena majlisnya ni....semua kek sharifah dah bagi contoh, tp biasa ler akak ni, suka edit2......bila rasa part ni tak lawa, part tu x sesuai, pandai2 jer buat paten lain..... tp tak lari ler dr konsep asal yg diberikan.....

Yg biru ni, untuk belah pihak pengantin lelaki.....simple jer....design dr customer, dlmnya kek buah, berat gak kek ni, tp oleh sbb sharifah order kek buah utk kedua2 jenis kek fondant, maka kek yg belah lelaki lagi berat dr kek utk belah perempuan sbb kek yg belah perempuan sharifah request nak ala2 bell atau tinggi so tak leh ler nak letak tinggi2 sangat......so kita lebihkan adunan untuk kek lelaki, kedua kek guna 1 kg mixed fruit.....tu pasal berat......walaupun kecik jer.....yg kek tingkat, diserahkan bulat2 design kat kita, cuma bagi warna and tak mau design sarat2.....so semua hasil kek seperti di bawah....





Yang ini lak sebiji kek yg besar, sekitar 2.5 kg beratnya.....untuk besday 2 orang, tu pasal ada 2 orang puteri kat atasnya.....order dr opismate....





[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net